söndag 21 september 2014

Dovra sjöar

Efter lunch när dimman lagt sig åkte vi i väg maken, sonen och jag till naturreservatet Dovra sjöar som ligger i Östansjö ca 3 mil från Örebro. Jag har varit där två gånger förut ett mysigt ställe med varierad terräng från lätt- svårt kuperat.
Dovra sjöar, en djup sprickdal i urberget med vandringsleder runt de tre sjöarna. Man kan välja att gå runt en, två eller tre sjöar. Runt enbart den norra sjön är det 2,3 kilometer, runt norra och mellersta sjön 4,0 kilometer och runt alla tre sjöarna är det 6,5 kilometer. Avståndet från parkeringen till starten vid norra sjön är 1,5 kilometer. Vi valde att gå runt alla tre så det blev en sträcka på nästan en mil.

Jag har gått denna sträcka två gånger förut och då har jag tyckt att det varit väl markerat och bra spänger att gå över, men denna gång var det lite missar tyvärr. Sista övergången om man går över vid sista sjön var översvämmad valet var då att gå tillbaka samma väg eller att försöka komma över på ett annat ställe. Sonen ville absolut att vi skulle försöka passera sjön, så vi balanserade på lite stenar och sedan fick vi klättra lite innan vi kom på rätt led igen:) Annars var spängerna fräscha under leden. Markeringarna på leden var lite ojämn och saknade lite mer info efter vägen. Glada men trötta kom vi till bilen innan mörkret kom:)

Enligt legenden skapades sjöarna av jätten Dovras tårar. Hennes man, Tjälve, blev så arg när han hörde kyrkklockorna att började kasta stora stenblock mot kyrkan, men han missade. I sin ilska rev han då loss ett stort stenblock och gjorde sig redo att kasta, men när kyrkklockorna åter började ringa förlorade han sin kraft och gömde sig i berget. Hans hustru grät över sin make och hans hetsiga temperament och av tårarna bildades sjösystemet med de tre sjöarna.


Ha en riktigt skön söndag:)
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

8 kommentarer:

 1. Finner inte heller länken till chattrummet. Visst var det i kväll vi skulle chatta.

  SvaraRadera
 2. Vilken otroligt vacker natur, förstår att ni valde att ta en riktig långtur! Tråkigt att det blev lite krångel längs vägen, men tur att ni klarade upp det ändå.

  Hoppas att allt är fint med er,
  kram och hälsa maken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var riktigt mysigt extra roligt när man får med sig 23 åriga sonen. Maken hälsar tillbaka här är allt bra:)

   Radera
 3. Vilken vacker plats! Och så fina bilder. Spännande med legenden också. :-)

  SvaraRadera