måndag 8 september 2014

Även tystnaden har ett slut

Pocketlover har en utmaning att läsa tre böcker mellan 1 september- 30 november på ett tema t.ex tre böcker som börjar på samma bokstav, tre böcker av samma författare, en trilogi, tre böcker i samma genre, de tre första i en serie. Jag var med förra året och tyckte det var en rolig ide då läste jag trilogin Hungerspelen.

I år har jag tagit ett tema på böckerna och det är fångenskap. Min första bok har jag nu läst och det är Även tystnaden har ett slut med Ingrid Betancourt.

"När jag förlorade all min frihet och därmed allt som betydde något för mig; när jag tvingades bort från mina barn, min mor, mitt liv och mina drömmar; när jag kedjades fast vid ett träd med ett hänglås om halsen utan att kunna röra mig, utan att kunna resa mig eller sätta mig, utan att ha rätt att tala eller tiga, dricka eller äta, utan rätt att ens utföra kroppens allra mest grundläggande behov; när jag tvingades in i den mest kränkande situation man kan tänka sig behöll jag i alla fall den dyrbaraste av alla friheter som ingen någonsin skulle kunna ta ifrån mig: den att bestämma vem jag ville vara."

Ingrid Betancourt var mitt uppe i sin valkampanj som partiledare för det gröna partiet, när hon kidnappades av den colombianska FARC-gerillan 2002. Hon förblev deras fånge i nästan sex och ett halvt år. I boken beskrivs inte bara den tuffa kampen för överlevnad i djungeln, utan det är även en skildring av såväl Ingrids egen som hennes medfångars förändring som människor. Hur de förändras från att vara sociala hjälpsamma varelser till att se till sig själva och sin egen överlevnad. Det är hela tiden en balansgång, vem man kan lita på?

Det är en stark och läsvärd bok. Det enda som jag reagerar på är att man hoppar i tiden och att i bland blir det upprepningar. Skulle önskat att boken var lite kortare och att hon beskrev hur det det var första tiden efter frigivningen slutet kändes lite avhugget.

Den här boken kommer jag lämna/glömma någonstans så någon annan får möjlighet att läsa denna gripande bok. (Är med i evenemang lämna/glömma en bok under perioden 140908 och 140914)

Ha det gott
kram Milla 
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

4 kommentarer:

 1. Den boken ska jag lägga på minnet! Har du läst 438 dagar? Den är mycket bra.
  Jag ska också lämna/gömma en bok någonstans. Kul idé tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte jag skulle läsa den väntar på att den ska komma ut som pocket:)

   Radera
 2. Jag "glömde" en bok i simhallen idag :) Hoppas någon hann ta den och får glädje av den, så inte städerskan hann före och slängde den i soporna :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi hoppas att någon tog hand om:) Jag lämnade boken idag på F&S efter jag tränat medeljympa i dag:) Hoppas någon tar den så den inte ligger och dammar:)

   Radera