söndag 28 september 2014

Bea Uusma

I veckan har vi haft bokchatt om boken Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma. När vi bestämde vilken bok vi skulle läsa och chatta om hade jag ingen aning om detta. Jag har inte varit så intresserad av historia förr. Jag började med att lyssna på Beas sommarprat i P1, du kan höra det här...
Det var en bra introduktion för mig innan jag läste hennes bok, för vilken kvinna, så intressant att lyssna på och en bra bok att läsa. Även om jag tyckte att boken fladdrade lite mellan Beas reflektioner och fakta så hade jag önskat att boken hade varit mer uppdelad. Vi var överens om (Boktokig, Endast Eböcker och jag) att det är en intressant skildring av de mänskliga drivkrafterna och dårskap. Författaren visar på ett utomordentligt sätt hur en illa förberedd expedition var och hur den misslyckades. Boken skildrar också författarens målinriktade arbete och försök att räta ut frågetecken kring expeditionen. Efter att jag läst boken blev jag sugen på att åka till Grenna museum om Andrees polarexpeditionen:)

"11 juli, 1897. Ingenjör Andrées polarexpedition lyfter i en vätgasballong, på väg mot Nordpolen. Trettiotre år senare hittas resterna av deras sista läger på en öde glaciärö. I de tättskrivna dagböckerna kan man läsa hur de, efter bara några dagars luftfärd, blivit tvungna att nödlanda på packisen och hur de i månader försöker ta sig tillbaka till fast mark. Tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. När de stiger iland på Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. I snart hundra år har polarforskare, journalister och läkare försökt lösa gåtan. Vad ände egentligen på ön? Varför dog de tre expeditionsmedlemmarna, trots att de hade stora mängder proviant, varma kläder, lådvis med ammunition och tre fungerande gevär?"Nästa bok vi ska läsa och chatta om är:
Sjukhuskatten Oscar: en vanlig katt med en ovanlig gåva av David Dosa
När: Den 20 oktober kl. 20.00 var gärna med och bokchatta mer info hos Boktokig.

4 kommentarer:

 1. Nu har jag lyssnat på Beas sommarprat, som du tipsade om. Det var verkligen mycket intressant. Tusen tack för tipset! Kul också med filmen från Books & Dreams författarkväll i ditt inlägg. Bea är verkligen en fascinerande person. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du lyssnade:) Bea är verkligen en fascinerande person:)
   Ha det gott

   Radera
 2. Det där är en helt underbar bok! Och man måste ju beundra Bea som kan nörda in så totalt på nånting.

  SvaraRadera