söndag 22 juni 2014

Gotska Sandön

Tidigt på morgonen den 6 juni åkte vi till nationalparken Gotska Sandön som är ett av Sveriges äldsta nationalparker. Vi åkte först till Nynäshamn där vi sedan tog båten till Gotska Sandön. Båtresan tar ca 3 1/2 timma. När vi sedan kom i land hjälptes vi alla på båten åt att langa vår packning i en "langningskedja. Packningen hamnar då på en släpkärra, som sedan får skjuts till lägerplatsen. Medans packningen får skjuts fick vi gå ca 4 km till lägerplatsen.
Ett besök på Sandön kräver planering, lite självbevarelsedrift och förmåga att för egen maskin förflytta sig 1-9 km. Det är de variationer på sträckor som kan finnas mellan båtens angöringsplats och lägerbyn. Landstigningsplats avgörs av vindriktning och vindstyrka. Vanligen blir det en eller fyra km att gå för besökarna.
Ön har inga bofasta men det finns guider/tillsynsmän. Det finns inga mataffärer så all mat måste därför tas med.
Från en väldigt intensiv vecka hamnar vi nu på en ö med otroligt vacker natur och en tystnad som man sällan får uppleva - så skönt. Nu kan vi bara vara och umgås ta dagen som den kommer.

Vi bor på ön i en liten stuga i två nätter. Vi är 6 st i vårt sällskap och vi delar lite på oss på dagarna för att det finns mycket vackert att se, sedan träffas vi alla på de gemensamma måltiderna som vi turas om att ha ansvar för.
Mina höjdpunkter under dessa dagar var när vi gick och tittade på sälarna på säludden - så fina. Vi såg 15 st på nära håll:) Tyvärr inga bra bilder från det.
När jag fick se Tärnorna som häckade i sanddynorna (även om man nästan blev attackerad av de vaktande hanarna.)
Att jag fick se så vackra fåglar som t.ex korsnäbben
Att bara vara, här och nu, njuta av naturen och att umgås.
Att vara på en ö i Östersjön
Stränderna och havet
De goda måltiderna
Vill du se mer bilder från vår resa titta på Instagram @millashalsoblogg
Vill du läsa mer om Gotska Sandön klicka här..
Bilderna har min make tagit:)
Ha det gott
Kram Milla

6 kommentarer:

 1. Vilka otroligt vackra bilder! Och vilken härlig resa detta måste varit! Tack för att du delade med dig. :-)

  SvaraRadera
 2. Wow, vilka vackra bilder!
  Håkan säger alltid att när vi blir gamla så ska vi flytta till Gotska sandön så det var ju trevligt att få se lite bilder därifrån:)

  Kramar

  SvaraRadera
 3. Ojoj! Så pinsamt och retsamt att missa chatten! Förlåt! Jag skrev ett inlägg och förklarade.

  SvaraRadera