söndag 15 juni 2014

Jag heter inte Miriam

I början av veckan bokchattade Boktokig, Endast Eböcker och jag om boken Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. Det var första gången jag läst en roman av Majgull senast jag har läste något av henne var för många år sedan om verklighetsskildringar i boken "och dom som inte har" under åren 1992 – 95 följde hon 14 människor med mycket låga inkomster. Detta blev berättelsen om hur deras liv förändras i och med att Sverige förändras. En intressant bok om sådant man inte så ofta pratar om boken har slutat att tryckas, men man kan hitta den begagnad på Bokbörsen.


Jag heter inte Miriam är en väldigt gripande bok, man berörs och tårarna rinner mellan varven. 

Vi i bokcirkeln ger den våra högsta betyg 5 av 5. Vi tycker att denna bok borde ingå att läsa i gymnasiet. Budskapet är viktigt så alla borde läsa den.

Vi får följa en romsk kvinna som övertar namnet Miriam.Identiteten är från en judinna detta gör hon för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna.När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna.En bok om rädsla, skam och utanförskap. Om Europas otäcka historia om romernas situation i Sverige under efterkrigstiden.

Nästa bokcirkelchatt blir den 24/6 och då har vi läst Ängeln på Malmskillnadsgatan, skriven av Elise Lindqvist (har i dagarna kommit ut som E-bok)
Alla som vill är välkomna att vara med. Länk kommer att finnas hos Boktokig då det närmar sig.

Ha det gott
Kram Milla

4 kommentarer:

 1. Låter verkligen som en intressant bok, ska hålla utkik efter den på biblioteket :)

  SvaraRadera
 2. Jag råkade också skriva den 26/6 i inlägget på min blogg. ;-) Men egentligen är det bara den 24/6, som jag är ledig på kvällen i nästa vecka, och det var ju den dagen vi bestämde oss för i förra chatten. Tur att du tog initiativ att reda ut detta ordentligt. :-) Vi hörs på tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev fundersam när jag skrivit ett datum i min almanacka och ett annat på bloggen och sedan kom jag på att du kunde ju bara den 24 juni:)

   Radera