söndag 25 maj 2014

Utrensning och Räkor i curry

Då har man varit och röstat känns skönt att man bor i ett land som Sverige där man har sin demokratiska rätt:) Stor dag för dottern som fick rösta för första gången.

För några dagar sedan läste jag klart boken Utrensning av Sofi Oksanen en bok som ger en massa tankar. Boken ger en inblick i en estländsk vardag och konsekvenserna det ger för enskilda personer att leva under en ockupation. Det blir en liten historisk lektion för mig som innan var ganska ovetande om Estland fast det ligger så nära. Språket är behagligt och lättläst, växlingen mellan olika tidpunkter (från 1940-talet till 1990-talet) Minus i boken tycker jag är att en del är underförstått och detaljrikedomen stor och ibland fick man gissa och dra egna slutsatser.
Betyg 2+ av 5 poäng
Aliide är en ung kvinna när hennes hemland Estland ockuperas av Sovjetunionen under andra världskriget. Hon är förälskad i sin egen svåger, som är motståndsman, och den kärleken får henne att begå ett förräderi som förföljer henne resten av livet. Historien gör henne till förövare, men hon är lika mycket dess offer. En dag i början av nittiotalet hinner den ikapp henne. Aliide hittar en avsvimmad ung kvinna i sin egen trädgård. Kvinnan heter Zara, hon har fastnat i ett traffickingnät och är på flykt undan sin hallick. Aliide tar in henne i sitt hem, tar hand om henne och gradvis går det upp för henne att Zara inte är någon främling. 

Ibland kan jag bli riktigt sugen på denna snabba pastasås
Räkor i curry
1 röd paprika (hackad)
1 gul paprika (hackad)
purjolök halv (hackad)
1 äpple (hackad)
1 vitlöksklyfta (hackad)
2 tsk curry
2 dl mjölk
2 dl crème freache
500 g oskalade räkor
salt  
Smör till stekning

Skala räkorna
Fräs paprika, purjolök, äpple, vitlök tillsammans med curry. 
Häll på mjölk och crème freache
Koka ihop något smaka av med salt

Vänd ner räkorna.

Ha det gott
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

4 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt god räkrätt, den gillas!

  SvaraRadera
 2. Intressant att läsa vad du tyckte om Utrensning. Och den där pastasåsen ser verkligen riktigt god ut! :-)
  Visst var det den 9/6 vi satte upp för nästa bokcirkelchatt? Jag är ledig då och ser fram emot att diskutera Jag heter inte Miriam. Ha det gott så länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp det är den 9 juni:) läser Miriam för fullt:)
   Pastasåsen är riktigt god och går snabbt att göra.

   Radera