tisdag 15 april 2014

Tips i Stockholm

Dagarna under Stilla veckan har sina namn och just denna tisdag heter "Vita tisdagen"
Namnet har ingen religiös betydelse utan kommer från tisdagen i fastlagen. Det sägs också att man skulle ha sotat skorstenen så att den är vit och fin till tisdagen innan påsk Källa: Ebbe Schön

I lördags tog jag med mig maken och dottern och några vänner till Stockholm.Vi började vår upplevelsehelg med att gå till Lady Hamilton som ligger i Gamla stan där vi hade bokat afternoon tea. När vi kom dit var bordet redan uppdukat med scones, fingersandwiches, bakverk i ett otroligt mysigt rum. Vi fick ett rum för oss själva så lyxigt:)

På kvällen var det dags för nästa upplevelse vi skulle till Svartklubben.
Svartklubben är en restaurang på Söder i Stockholm där alla utom kocken och bartendern är synskadade.
Lokalen där man äter maten är helt mörklagd.Vi åt trerättersmiddag och till detta drack vi tillhörande vinpaket samt kaffe och avec (ungdomarna drack cola) och lyssnade på underhållning. Vi fick helt förlita oss på hörsel, känsel, lukt och smak under middagen. Vår servitör och ledsagare under kvällen hette Raouf han var väldigt pedagogisk, så man kände sig trygg under de timmar vi var i mörkret:)
Att äta i mörkret var inte så lätt, men det gick bättre än jag hade förväntat mig. Detta var en riktigt häftig upplevelse att inte veta vad som kommer att serveras och att inte se maten. Att lyssna på livemusik utan att se musikerna. Att sjunga allsång utan att se sånghäftet. Ja detta är en upplevelse som ger eftertanke som jag varmt rekommenderar.

Efter en god hotellfrukost på söndagen beger vi oss på nytt äventyr. Nu är det Abba the museum som får besök av oss. Abba var mina största idoler när jag var liten. Tänk vad många gånger jag har sjungit och dansat med ett hopprep i handen. Jag tycker att det var ett bra museum och större än jag hade förväntat mig. Den kritik jag har är att jag tyckte det blev lite rörigt i vissa rum särskilt där det fanns mycket att se. Då blev det som en propp med folk särskilt när de flesta valt till audioguide. En nackdel med audioguiden var att det inte var numrerat, så det var lätt att missa dem plus att folk stod för där man skulle trycka.
Biljettpriset tyckte jag var dyrt 195kr + 40 för audioguiden. Jag kan tycka att 150kr med audioguide hade räckt. Efter denna händelserika och roliga helg var det ett trött gäng som satt på tåget hem till Örebro på söndagseftermiddagen.

Milla

8 kommentarer:

 1. Jag borde verkligen besöka svartklubben eftersom jag är lite synskadad själv, även om jag faktiskt ser helt ok med ett öga. Bra att "känna efter" hur det skulle kunna vara.

  SvaraRadera
 2. Har aldrig varit på svartklubben i Stockholm men det finns en liknande i London som vi var på. En sån häftig upplevelse!! Roligt och underligt på samma gång, i början satt man bara och fnittrade.

  SvaraRadera
 3. Vilka trevliga grejer ni varit på, både afternoon tea och svartklubb! Skulle jättegärna vilja gå på båda grejerna!

  SvaraRadera
 4. Den där svartklubben ska vi absolut besöka nästa gång vi är i hövvestan, så spännande det låter, det måste vara en otrolig upplevelse! ABBAmuseumet bör ju också kollas in, vi är förmodligen av samma generation eftersom vi också har samma minnen som du har:) Men priset låter, just som du skriver, lite väl i högsta laget...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut, men köp biljetterna i god tid innan via Ticnet :)
   Abba museumet är värt att se även om jag är kritisk till priset:)

   Radera