fredag 18 oktober 2013

Gästinlägg från Sabine

I dag gästbloggar Sabine som har bloggen Välbefinnaren. Jag blev glad när Sabine ville blogga hos mig hon har en inspirerande blogg och nästan varje gång jag läser hennes inlägg så lär jag mig något nytt :)
När jag såg att Milla hade gästbloggare hos sig, tänkte jag att jag också ville vara del av detta gästbloggeri. Gillar denna blogg skarpt; speciellt hennes ovanliga recept, hennes okonventionella idéer, resmålen och blandningen.  Detta är andra gången jag gästbloggar hos någon, men första gången någon även kommer att blogga hos mig.

Mitt hjärta brinner för hälsa, mat, välbefinnande och alla dom olika näringsämnen som finns i föda och hur dom påverkar kroppen. Så intressant att man kan förändra sin hälsa på olika sätt, beroende på person; genom att äta en annan typ av frukost, dricka citronvatten när man vaknar, öka intag av en viss typ av produkter eller äta en proteinbaserad frukost. Det är också intressant hur människor mår bra av olika typer av kost, vissa mår bra av kolhydrater medan andra inte gör det, vissa mår bra av en vegetarisk diet och andra inte, vissa mår bra av fett och så vidare. Detta brinnande intresse skapades när jag, av en slump, hittade programmet som jag studerar nu. Det är en kurs i Kostrådgivning, med en touch av alternativmedicin. Det handlar om att hitta roten till sina problem, istället för att bara behandla sina symptom som skapas, och sen göra kostförändringar utifrån det resultatet.

Jag vill här berätta om mina 9 månader som ”semi-vegetarian,” som avslutades p g a viss näringsbrist (mer om det senare). Jag säger ”semi-” eftersom jag åt fisk.
Jag åkte på en resa till Indien i sex veckor och bestämde innan, att jag inte skulle äta något kött, eftersom jag var rädd och orolig för att få s k ”Delhi-belly”. När jag kom hem från resan, fortsatte jag mitt semi-vegetariska liv utan svårigheter. Jag kände också att det skulle bli ett intressant experiment, med mig själv som ”försöksperson”. Det var inga svårigheter, eftersom viljan att äta kött var som bortblåst.
Hemma hos oss är det jag som är grönsaksälskaren, medan pojkvännen älskar kött, men följden blev att även han drog ner på köttintaget, vilket var ganska lämpligt. Det var intressant att se för oss båda, tror jag; att man faktiskt inte måste äta kött varje dag och att man kan laga mycket god mat på grönsaker, fisk och olika former av kolhydrater. Min köttälskare till pojkvän, lärde sig laga vegetarisk lasagne och vi åt mer fisk än någonsin. Tidigare var det nästan en självklarhet att man skulle äta kött till sin måltid, kött var mer självklart än fisk för oss båda.

Jag har frågat alla mina vänner som är vegetarianer, om dom märkte någon skillnad kring deras hälsa när dom slutade med kött, för jag tänkte att någon skillnad borde det ju vara. Men alla hade varit vegetarianer i minst tio år och mindes ingen specifik förändring. När jag hade varit vegetarian en tid, funderade jag på detta, gällande min egen kropp, men jag kände inget... till att börja med.
Efter sju-åtta månader som semi-vegetarian började jag fundera på varför jag var så mycket tröttare, gnisslade tänder som aldrig förr, varför jag kände mig spänd i kroppen och gick runt med knutna nävar konstant!? Dessutom upplevde jag att mina tankar och min koncentration blev sämre. Jag kände mig osmart och inkapabel till att hantera mina ”hjärnaktiviteter”.
Efter att ha diskuterat det hela med en vän, kom vi fram till att jag (troligtvis) led av brist på vitamin B12, som är nödvändigt för bl a friska nervfunktioner, men i efterhand tror jag också att det berodde på lågt intag av proteiner. Jag åt inte linser mer än 2 gånger per vecka, men nötter och lite fisk varje dag, samt en del sädesslag, som också innehåller proteiner. Det kan kanske tyckas vara mycket proteiner, men jag tror inte att det var tillräckligt för just min kropp. Jag har inte grävt så mycket djupare kring om det kanske var en specifik aminosyra som min kropp var i behov av, men risken finns.
En annan anledning till att jag ville satsa på en vegetarisk kost (med fisk), var för att jag ville slippa de stora mängder kemiska produkter som återfinns i korv, påläggskorv, bacon och djur som är uppfödda med onaturliga preparat eller födoämnen. Så nu när jag börjat äta kött, äter jag det betydligt mer sällan än tidigare endast ”ekologiskt” och helst ”närproducerat”. Jag är nu mindre spänd och jag har en bättre hjärnkapacitet än för 2 månader sedan, då det var som värst.
Har du liknande historier, så hade det varit intressant att veta mer - Skriv gärna och berätta!

Nu vill jag avsluta med tips på en av mina favoritsmoothies:

Skumbanansmoothie
1 liten mango
2 små bananer
En skvätt mjölk

Detta är egentligen lite för söta frukter för mig, men jag äter dom inte alltför ofta och denna smoothie smakar verkligen skumbanan - Helt otroligt!
Dessa frukter har ett rikt näringsvärde, banan är speciellt rik på kalium, men innehåller också mycket järn, selen och magnesium.
Om man har njurproblem, bör man undvika större mängder banan, på grund av den stora mängden kalium. Bananer innehåller också en hel del fibrer, vitamin B6 och C-vitamin.
Tyvärr är dessa frukter rika på sockerarter, som påverkar blodsockernivån i kroppen. Har man problem med kraftiga svängningar i energinivå eller har diabetes, bör man kanske helt avstå eller minska intaget av denna typ av frukter.
Mango innehåller extremt mycket A-vitamin, men innehåller också vitamin C och vitamin E.

Vill du veta mer om mig, mitt liv som välmående diabetiker eller hur allas vår hälsa påverkas av våra dagliga val, kan du läsa på min blogg välbefinnaren eller fråga på i kommentarsfältet nedan.
Kram från Välbefinnaren Sabine

Tack gulliga Sabine för ditt inlägg kram Milla :)

9 kommentarer:

 1. Intressant läsning, tack för det. Jag är vegetarian sedan 4 år tillbaka och sedan jag blev vegetarian har jag varit väldigt frisk. Har haft känningar av små förkylningar, men de är så kortvariga och lindriga att de inte räknas. Jag äter bönor, linser, quinoa, chia dagligen, vilka innehåller mycket protein och så dricker jag proteinshake också efter träning. Kram

  SvaraRadera
 2. Vilket intressant inlägg! Det är ju så att vi mår bra av olika sorts mat! För alla vi är olika! :)
  Ska kika in hos Sabine!
  Kram kram

  SvaraRadera
 3. Hej, Kul att ni gillar gästinlägget, spännande att få skriva hos någon annan! Hoppas ni hittar andra intressanta inne hos mig på min blogg. Härligt att vegetariska livsstilen funkar för dig utan problem, men till skillnad på mig låter det som du äter mer protein än mig. =) Ja alla är verkligen olika och reagerar på olika sätt, kött i kosten är bäst för mig i alla fall. Ha det gott. Kram

  SvaraRadera
 4. Härligt Sabine! Jag har ju följt dig ett bra tag :) Smoothien ser jättegod ut men säg vad som inte blir gott med mango i... kram på er båda!

  SvaraRadera
 5. Amy: Ja du... kan inte komma på något med mango som inte är ackligt!! =) Kram tillbaka!

  SvaraRadera
 6. Jag har provat att äta på en massa olika sätt. Fisk/kyckling men intr rött kött osv. Trots det har jag haft ont i magen i tjugo (!) år utan att läkarna velat ta mig på allvar. Inte laktosintolerant, inte allergisk etc etc. Nu har jag precis kommit hem från sjukhus efter att det gått hål på min inflammerade tjocktarm. Nu ska jag äntligen utredas. Konstigt att man ska behöva bli så fruktansvärt sjuk som jag är nu för att nån inom sjukvården ska lyssna. Jag hoppas nu på ett nytt liv utan dagliga smärtor. Dietist är inbokad och jag ser framåt. Tack för att fint inlägg. Kram!

  SvaraRadera
 7. Tack för intresset för Sabines inlägg:)
  Erika din stackare hopppas det ordnar sig snart
  mpånga kramar till dig

  SvaraRadera
 8. Vilket härligt gästinlägg :) Jag har inte läst Sabines blogg förut så där ska jag kika in nu!

  SvaraRadera
 9. Det är fruktansvärt att man behöver bli riktigt sjuk innan man får riktig hjälp! Jag har hört många exempel där många har varit i samma situation som dig- inte fått hjälp till en början. Jag kan tänka mig att det känns underbart att dom äntligen hjälper dig och tar dig på allvar, så att du kan se ljuset i tunneln. =)
  Sandra och ni andra är varmt välkomna in på min blogg.

  Kram från sabine

  PS Erika, vore intressant att höra hur det går för dig, om du vill dela med dig!?

  PS. Milla. Tack själv! =)

  SvaraRadera