söndag 13 maj 2012

Crêpes och pollenblockerare

I går var maken och jag sugna på att äta crêpes, mjölken var slut hemma men vi hade grädde. Jag googlade på pannkakor med grädde och vatten och hittade ett bra recept från bloggen My Life - Lchf style.
Jag hade bara i lite mer vatten annars följde jag receptet denna gång.


LCHF pannkaka  (ca 6st)
4 ägg
3dl grädde
2dl vatten
2 msk fiberhusk
Salt
Smör (att steka i)

Vispa ihop alla ingredienser.
Låt smeten svälla några minuter.
Ha rikligt med smör i stekpannan när du ska steka pannkakorna.
Vänd inte pannkakan för tidigt då går de lätt sönder.
Låt svalna en liten stund innan du har på fyllningen.

Fyllning
4-5 dl crème fraiche 
200g rivenost
150g rökt skinka (hackad i mindre bitar)
sambal oelek (efter egen smak)

Blanda alla ingredienser
Ha på smeten på pannkakorna och rulla ihop lägg i en form.
Ställ in i ugnen 175° ca 5 min

Serverade grönsakswok till
Zucchini
Paprika
pressad vitlök   

Både jag och dottern känner av pollen just nu. Köpte Hay Max naturligsalva 100% ekologisk från jordklok och vi känner skillnad vi nyser inte lika mycket och inte lika täppta. Man stryker lite salva runt näsborrarna och salvan fångar upp pollen innan den kommer in i näsan.
Läs mer här om Hay Max

12 kommentarer:

  1. Crepes var evigheter sen jag lagade!
    Attans med all pollen, de sa på tv att det inte varit så här höga pollenhalter i luften på kanske 100 år!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i år är det lite jobbigt med pollen tur att det är en vacker årstid.

      Radera
  2. Crepes eller pannkakor är väl ingen skillnad? Hos mig en obligatorisk maträtt en gång per vecka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Crêpes är franska för tunna pannkakor som serveras med fyllning som ofta gratineras i ugn.
      När barnen var yngre blev det ofta tunna pannkakor och bär, men nu tycker jag det är matigare med en stuvning till och det känns lyxigare.

      Radera
  3. Lyckan är ju total när man lyckas svänga ihop något gott när man från början insåg att en eller fler ingredienser "fattas". Då är det bra med alla grymma matbloggar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det roligt när man lyckas.
      Ha det gott

      Radera
  4. Skrev ett långt inlägg och allt försvann... crêpes äts för sällan hos oss utan det blir pannkakor men du har rätt, detta är mer mättande! Tack för fint tips :)

    Ska följa dig på FB.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad tråkigt att inlägget försvann. Crepes är så gott.
      Ha det bra

      Radera
  5. Åh vad nyfiken jag blev på pollenblockeraren, har pollenallergi feb-sep.. o crepes, så gott! Va, finns du med på fb? Har jag missat helt? Dags isf att leta fram dig, dina inlägg om bloggen vill inte missa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är värt att prova i alla fall det lindrar kanske i alla fall.
      Har precis fixat sidan på fb, ses vi snart på fb oxå ha det gott

      Radera
  6. Va gott med en lchfcrêpes, måste jag tipsa sambon om! :)

    SvaraRadera