onsdag 8 februari 2012

Återvinning av mobiltelefoner och Modets offerLäste en intressant inlägg på En Lagom Dos Grönt om hur man kan sälja sin gamla mobiltelefon både fungerande och trasig.
Företaget heter Fonebank som har som har specialiserat sig på att återvinna begagnade mobiltelefoner.
De vill bidra till att minska miljöbelastningen av kasserade mobiltelefoner fungerande mobiler återanvänds t.ex i Afrika och Asien.
Många har gamla mobiler hemma som ligger och skräpar kolla in Fonebank och titta vad du får för den.
Tilllägg den 10 April 2012
Tvärr har Fonebank varit tvungna att lägga ner sin verksamhet i Sverige.
Men här har jag två andra ställen man kan återvinna sina mobiler
envirofone
love2recycle


I dokumentären Modets offer på SVT-play (t.om 14 feb) får vi bl.a veta om kläder som tillverkas Indien och Bangladesh hur mycket farliga kemikalier som används i t.ex färgen svart.
Det är ett hälsohot inte bara mot textilarbetare i låglöneländer utan också mot oss konsumenter.
Man får sig en riktig tankeställare när man sett denna dokumentär.
Tänk att det ska vara så svårt att vara konsument.

Citat från filmen Modets offer (49:45 min in i filmen)
 

Riktiga ekologiska kläder finns inte att köpa i de vanliga kedjornas butiker. De görs bara av små och medelstora företag som har gått samman i International Association of Natural Textile Industry. De ställer mycket hårda krav.
 

Kläder märkta med Naturtextil (oberoende certifiering som GOTS) är inte bara i ekologisk bomull – utan hela kedjan är kontrollerad. Vi använder andra färgämnen. Hela tillverkningsprocessen skall vara giftfri – utan tungmetaller, formaldehyd eller syntetiska hartser. Vi använder klorfria blekningsmetoder. Vi tillämpar icke-konventionella metoder i alla steg av textilframställningen.
 

Tillgången på äkta ekologiska kläder är begränsad. Bara 1% av våra kläder är helt giftfria.. Från topp till tå klär vi oss med skor och kläder som kräver offer i Bangladesh och Indien, samtidigt utsätter vi oss själva för skadliga kemikalier. Alla är vi offer för de snabbt växlande modetrenderna. Konsumenterna vill ha billiga kläder och för klädkedjorna är vinsterna det enda som räknas. Det som offras är människornas hälsa.


Det är bara oberoende certifierade ekologiska kläder som är garanterat giftfria.
Den vanligaste oberoende certifieringen är GOTS (Global Organic Textile Standard), hittar ni GOTS-loggan på kläder kan ni vara säkra på att kläderna är fria från farliga kemikalier genom hela tillverkningen.

Här kan du klicka för att se ... listan över Sveriges butiker som satsar på enbart certifierade ekologiska kläder som produceras på ett schysst sätt

8 kommentarer:

 1. Åhh, men eller hur, att vara konsument idag är jätteklurigt! Kläder är ett bra exempel! Jag är ju jättenoga med att ta hand om djuren och inte låta dem komma till skada - men oss människor då? De som syr mina kläder eller jag själv som bär dem? Borde jag inte vara lika noga med att ALLA mår så bra som möjligt? Det är svårt det där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är inte lätt, man får göra det som känns bäst för stunden.Hade själv ingen aning om att mörka färger hade mest kemikalier jag som mest använder mörka kläder. Men o andra sidan är jag ingen stor konsument av kläder.

   Radera
 2. Ja inte tänker jag på att kläder kan vara farliga när jag köper eller använder mina kläder. Man måste vara riktigt påläst för att kunna välja miljövänligare alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej man har ju ingen aning det står ju inte på kläderna, och färgnings processen vet man ju inget om.

   Radera
 3. Vad bra att få ett namn på företaget där man kan sälja mobiler! Jag har hört talats om det men sen har det bara fallit i glömska.
  Det där med kläder är riktigt klurigt med färger och behandlingar. Det har ju varit lite varningar genom åren för olika klädesplagg. Rådet som återkommer är väl att man ska tvätta alla nyköpta kläder för att få bort det värsta.
  Ska kolla in programmet på SVT....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst var det en bra grej att kunna sälja sin mobil i stället för att den ligger och skräpar.

   Radera
 4. Synd att de har slutat fonebank, smart ide annars!

  SvaraRadera
 5. Tack för att du upplyste mig, det måste nyligen ha skett. Har meddelat en lagom dos Grönt om det. De kanske vet någon annan som tar hand om mobiler.

  SvaraRadera