måndag 15 augusti 2011

Klimatsmarta böcker

Läste en artikel i DN att Bonnierpocket och Månpocket satsar på klimatsmarta pocketböcker.

"I samarbete med Världsnaturfonden och Centre for Sustainable Communications på KTH i Stockholm har man upprättat ett regelverk som ska se till så att de omkring sju miljoner pocketböcker som trycks på förlaget varje år gör så liten skada på miljön som möjligt. Det innebär bland annat att böckerna trycks på miljömärkt papper och att tryckningen sker i Sverige för att undvika långa transporter." Läs hela artikeln här..

Så läser du miljövänligt
Låna böcker på biblioteket.
Om du köper böcker, välj gärna miljömärkta produkter.
Låna ut eller sälj vidare de böcker du redan läst till andra. Ju fler som läser en bok desto bättre. "Två läsare halverar miljöbelastningen per läsning", konstaterar Åsa Moberg, forskare på avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH.

Ifrågasätt böcker där omslagen dekorerats med metallfärger, eller där titeln och författarens namn präglats in (så kallad foliering).

Om du läser böcker på läsplatta, se till att utnyttja den så mycket som möjligt.
Ge läsplattan lång livslängd och se till att den därefter lämnas för återvinning
källa DNI dag när jag kom hem blöt som bara den (cyklat i regnväder) blev jag glatt överraskad. Jag hade fått ett paket och i paketet låg boken Ligg hos mig med Joanna Briscoe som jag vunnit från bloggen Boktokig. ser verkligen framemot att läsa den.


4 kommentarer:

 1. Vilken perfekt vinst en regnig dag! Grattis :)

  SvaraRadera
 2. Absolut, helt plötsligt kändes jag inte lika blöt och kall längre.

  SvaraRadera
 3. Biblioteket är vi flitiga besökare på, tar 2 minuter att gå dit sen spenderar vi minst en timme där:)
  Ett bra tips är också att lägga den utlästa boken (som man inte vill spara på) på ett ställe så någon annan kan hitta den och få glädje av den. T.ex lägga boken i en busskur, skriva på första bladet att man skänker den till den som vill ha boken och uppmana att göra likadant!

  SvaraRadera