Oftast på julafton har vi ätit fruktsallad/marängsviss till efterrätt. I år ville vi ha en annan efterrätt önskemål kom om crème brûlée. Jag har aldrig förut gjort crème brûlée, så jag testade att göra en variant av den i helgen och den blev riktigt bra :)
Detta blir mitt bidrag till månadens gröna tema: julkryddor
Saffrans-crème brûlée med passionsfrukt 4 port (recept från vår julkokbok)
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0.5 g saffran
6 ägg, gulan
1 dl socker
4 tsk råsocker
4 passionsfrukter
Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
Ta kastrullen från värmen och vispa i saffranet så att det löser sig.
Vispa äggulor och socker i en bunke.
Häll i gräddblandningen medan du fortsätter vispa.
Fördela smeten i fyra ugnssäkra portionsskålar och ställ dem i en stor ugnsform med kanter.
Ställ in formen i ugnen och häll sedan på kokande vatten tills det når upp till halva portionsskålarna. Grädda 45−50 minuter, tills brûléen nästan stelnat.
Det gör inget om den är lite lös i mitten, när den kallnat stelnar den.
Låt crème brûléen kallna i kylen, gärna över natten.
Strö sedan råsocker över hela ytan på varje brûlée.
Låt skålarna stå högt upp i ugnen i 275 grader tills sockret har smält och fått färg.
Eller använd en liten gasolbrännare.
Dela passionsfrukterna, lägg halvorna försiktigt på crème brûléen.
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Men oj så gott det här låter!
SvaraRaderaDet kan jag lova att det är:)
RaderaLät verkligen supergott :)
SvaraRaderaSåå gott :)
Radera