söndag 29 november 2015

Ljus och Jorden vi äter

Tänk i dag är det första adventmysigt inne, men regnigt och grått ute. Maken överraskade mig i morse med mysfrukost, omelett, kaffe och smoothie och det första ljuset i adventsljusstaken tändes.
Till adventsljusstaken har jag de sista hemstöpta ljusen som vi gjorde för några år sedan läs här..

Vad har du för ljus i din adventsljusstake?
Många tycker att det är svårt att hitta stearinljus och det är inte alltid så lätt. I affärerna ställer de ofta paraffinljusen, så man som konsument nästan snubblar över dem, medans stearinljusen får man leta lite efter. Blockkljus kan vara svårast att hitta i stearin jag har hittat dem på Ica Maxi, Coop, Åhlens.
Den butik som jag är imponerad av, som verkar ha tagit ett beslut om att ha mest stearinljus är butiken Granit som bl.a finns i Stockholm. Vid kassan finns en korg med värmeljus i stearin jag hittade inte andra värmeljus i paraffin i butiken när jag var där.

Tog lite bilder från min närmsta butik hur det ser ut när man marknadsför ljus. Jag koncentrerade mig på värmeljus och blockljus.
Detta står vid entren

Här på en hylla långt inne i butiken

Varför bör man välja stearinljus?
Paraffinljus är en råoljeprodukt och avger ämnen som inte är så bra att andas in.
Jag vet att en del kan reagera på paraffinljus genom att de blir täppta i näsan.

En annan sak som man kan tänka på speciellt denna månad är att undvika matsvinn genom att inte laga för mycket mat. Tänkte tipsa om en bok som handlar om mat på vår jord boken finns som både E-bok och vanlig pappersbok på Naturskyddsföreningen och Adlibris.

Jorden vi äter (som är Naturskyddsföreningens årsbok 2013).
Författarna Ann-Helen Meyer von Bremen och Gunnar Rundgren har rest runt i världen och besökt jordbrukare och boskapsuppfödare. De har träffat jordbrukare som driver ekologiskt jordbruk och de som driver konventionellt jordbruk, småbönder och storbönder. Alla har de olika förutsättningar och boken visar en bra bild av hur matsituationen ser ut i världen.
Det som skrämmer mig både när jag läser boken och när jag hör föreläsningen är hur pengar styr. Det som odlas är för tillfället det som ger mest betalt, inte vad som skulle passa bäst i marken ur ett kretsloppsperspektiv. Om man tjänar en liten slant på att bespruta eller köpa genmodifierat utsäde så gör man det. Det är inte jordens, ekosystemens eller djurens bästa man tänker på utan pengar. Odlingsbar mark ligger i vila för att det inte lönar sig att odla upp den, i Sverige rör det sig om ca 800 000 hektar enligt Jordbruksverket.

"Att producera mat för en växande befolkning på ett mer ekologiskt sätt är fullt möjligt. Det är inte jordbruksteknik utan politisk vilja som begränsar. Vilken mat, vilket lantbruk och vilken jord vill du se i framtiden?"

Det kapitel i boken som jag har svårast att ta till mig för att det känns overkligt heter: Tjuvarnas marknad eller bondens livförsäkring? Det handlar om Chicagobörsen och då kan man undra hur detta i Sverige påverkar oss? Eftersom råvaror som majs, soja och vete står för en stor del av matkonsumtionen t.ex som djurfoder, så påverkar det hela världens matpriser. Ja hela tiden handlar det om makt och pengar.

Denna bok väcker många frågor, men några svar har jag ändå fått. Att vi behöver minska köttkonsumtionen i världen särskilt bland dem som konsumerar mycket och där tillhör Sverige. Så att ha en eller två vegetariska dagar i veckan i varje hushåll tror jag skulle göra en hel del. Vi i Sverige skulle komma långt också med att inte kasta så mycket mat utan att ta vara på svinnet, stoppa slöseriet.

Det här inlägget är med i Utmaningen Hållbar Livsstil hos Helena

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

8 kommentarer:

 1. Tack för ditt fina inlägg. Precis det där med blockljus reagerade jag på igår när jag skulle hitta några. Allt var endast paraffinljus. Det blev inga ljus alls utan vi gjorde en lykta av apelsin/clementinskal och matolja.
  Tack för boktipset! Ja, det är nog så att mycket handlar om makt och pengar. Ett exempel på det är filmen Bikes and Cars som man kan se på svt-play just nu. Samma dokumentärfilmare som till filmen Bananas. Väldigt sevärd.
  Tack igen för att du är med också bidrar till hållbar livsstil. Stor kram och fin första advent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken bra ide att göra ljus på apelsin och matolja :)
   Såg den filmen förra veckan verkligen sevärd :)
   Tack desamma

   Radera
 2. Ja det där med ljusen kan vara lite trixigt och lite fult av butikerna att bara fronta de "farliga" ljusen. Men jag har också varit inne på granit och där är det mycket bättre ;)

  Den där boken verkar onekligen vara intressant kanske ska lägga den på bokhögen.

  Fin kväll till dig
  Annie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja båda ljussorterna borde vara på samma ställe och samma mängd. Boken är intressant hade fördelen att även lyssna på en av författarna på en föreläsning för något år sedan😊

   Radera
 3. Bara massa kloka saker här! Som tur är har vi en liten ljusbod i min lilla by som säljer äkta stearinljus.
  Mitt motto är att aldrig slänga mat... men ibland blir jag tvungen, hittar något i kylen som jag glömt bort, eller en gurka som blivit mjuk eller så. Och kött äter vi max en gång per vecka. Resten blir det kyckling, fick och vegetariskt. Finns så många goda vegetariska rätter.
  Tack för ett fint och viktigt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad härligt att ha en egen liten bod där man kan handla fina ljus :)

   Radera
 4. Ja ljusen alltså, tänk så många som inte har koll... Men jag tror att det iaf är på väg att ändras (kanske önsketänkande...)

  Tack för boktipset, ska kollas upp!

  Kram Tanja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att fler får upp ögonen, så att affärerna skyltar på ett annat sätt :)

   Radera