torsdag 19 november 2015

Aluminium

Nu har jag fått mail från Europaparlamentet de svarar inte på min fråga om varför värmeljusbehållarna inte räknas som förpackning (och ska därför sorteras på kommunernas sopstation bland metallskrot)
Om du vill läsa om vad jag förut har skrivit om detta så läs här och här
Men Europaparlamentet skickade några länkar om sortering och om hur de tänker angående aluminium.
Här kommer min sammanfattning:

Ett av Europa 2020-målen (Klimatförändring och hållbar energiförsörjning)
Utsläppen av växthusgaser ska vara 20 % lägre än 1990 (eller till och med 30 %, om förhållandena är gynnsamma) 20 % av energin ska komma från förnybara energikällor.
Energieffektiviteten ska ha ökat med 20 %.

I dagsläget försöker man hitta lösningar på hur man ska kunna återvinna aluminium i större utsträckning man vill inom Europa bli världsledande inom återvinning.
Bakgrunden är att nu är Europa beroende av import från bl.a Mellanöstern.
Att återvinna aluminium sparar hela 95 procent av den energi som krävs för att tillverka ny metall. Just aluminium är det material som är mest energibesparande att återvinna.

Stål är också ett material som leder till stora energibesparingar vid återvinning. Vid återvinning av stål sparas ungefär 75 procent jämfört om man bryter ny råvara.

Min slutsats efter mina efterforskningar är.
Man tar bort producentansvar och att värmeljusbehållarna ska räknas som behållare, för att det ger för lite återvinning. Min teori är att många inte vet eller tror att det inte är viktigt att pilla loss järnbiten i värmeljusbehållaren och gör man inte det, så kan inte heller behållaren återvinnas.
Lämnar man över till kommunernas sopstationer då folk ofta får åka en bit och det oftast finns kunnigt folk på plats, som kan informera kan mer aluminium och järn återvinnas. Det allra bästa är naturligt vis att inte köpa dessa värme ljus utan att man bara köper de utan aluminiumbehållare som t.ex Claes Ohlson , Åhlens, Blomsterlandet har i sina affärer.

Aluminium är ett grundämne med atomnummer 13. Aluminium är en lättmetall. Det är den vanligaste metallen i jordskorpan och det tredje vanligaste grundämnet, efter syre och kisel.(Wikipedia)

Detta är mitt bidrag till Hållbar utveckling hos Helena

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter@millafunderar

4 kommentarer:

 1. Vilket jättebra inlägg! Roligt att Europaparlamentet svarade även om de endast gav länkar. Du har gjort en fin undersökning och jag tror att det är som du skriver att inte alla vet om det här med järnbiten i mitten av aluminiumkoppen. Tack för att du är med och bidrar! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack det har varit spännande att kolla lite mer grundligt😊

   Radera
 2. Brs och mycket tydligt inlägg, Camilla! Du ger dig inte i första taget utan går verkligen till botten med värmeljus kopparna i aluminium. Beundrar ditt tålamod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag är ju lite envis och vill veta det som jag inte kan och förstår😊 Tack fina Barbro

   Radera