Nyårsmenyn 2013
Förrätt:
Waldorfsallad med gröna linser
2 dl gröna linser
1/2-1 st salladshuvud
2 äpplen
1 påse valnötter
ev salt och svartpeppar
Dressing
1 dl grekisk/turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
2 msk citronsaft (pressad citron)
Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna
Skär salladen och äpplena i mindre bitar.
Rör i hop dressingen. Blanda linser, sallad äpple och dressing
toppa med valnötterna.
Varmrätt:
Baconlindad kycklingfile med brieostfyllning, pressad potatis och vitvinssås.
Här var vi glupska så här blev det ingen bild.
Vitvinssås
1 banancharlottenlök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
2 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
cayennepeppar
dragon
basilika
persilja
oregano
1/2 citron pressad
honung
salt
Fräs löken på låg värme i olivolja.
Häll på vin och grädde, buljong och cayennepeppar låt små koka på svag värme ca 10 min.
Sila av såsen.
Värm igen i kastrullen tillsätt kryddor, citron, honung och salt efter egen smak.
Red av såsen med mjöl.
Glace au four med browniebotten och jordgubbar (inspiration från Allt om Mat)
Botten:
100g mörk choklad
25g smör
1 st ägg
1 dl socker
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk vetemjöl
1 krm bakpulver
50 g valnötskärnor, grovhackade
Maräng:
4 st äggvitor
1 tsk citronsaft, pressad
3/4 dl strösocker
Fyllning:
1 liter vaniljglass
ca 3 dl jordgubbar (djupfrysta)
Sätt ugnen på 175°.
Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
Rör ner smöret i chokladen.
Vispa ägg, socker och vaniljpulver. Blanda med chokladen.
Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.
Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten.
Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen.
Låt kakan svalna.
Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
Maräng:
Sätt ugnen på 250°.
Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet.
Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
Lägg lätt upptinade jordgubbar ovanpå browniebottnen.
Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. ställ in i ugnen ett par minuter.
Servera direkt
Det där såg riktigt fint och gott ut! :)
SvaraRaderaNyårskramar från mig! Maräng är toppengott!
SvaraRaderaTack desamma:) Marängen blev riktigt bra med citron:)
RaderaJag älskar Waldorfsallad men har aldig haft i linser. Ska testa nästa gång för extra matig känsla!
SvaraRaderaDet blir jätte bra med linserna prova gärna:)
RaderaGod fortsättning på det nya året:) Menyn låter helt perfekt!
SvaraRaderaTack desamma:)
RaderaLåter som en härlig nyårsmeny, alltsammans. Gott nytt år och lycka till med dina utmaningar för 2014!
SvaraRaderaTack så mycket ha det gott:)
RaderaLåter otroligt gott, magen blev säkert mer än nöjd. Önskar dig en god fortsättning på det nya året. Kramizar!
SvaraRaderaMagen blev glad:)
RaderaTack desamma
Mmm...vilken god mat ni har ätit! Mums!
SvaraRaderaGod fotsättning på det Nya Året!
Kramar!
//Lana
Tack desamma:)
Radera