onsdag 22 augusti 2018

Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil.


Den omtalade boken Hälsorevolutionen vägen till en antiinflammatorisk livsstil med Maria Borelius fick jag som recensionsex.
Jag har läst den i omgångar och testat några recept.

Maria har gjort intressanta sammanställningar av forskning som tar upp ämnen runt antiinflammatoriskt livsstil och sedan beskrivit det på ett lättförståeligt sätt. Boken är skriven i en positiv anda och utan pekpinnar.

I början av boken upplever jag dock att den är lite hoppig och osammanhängande. Det känns som författaren vill berätta mycket på för få sidor.
Efter några kapitel blir det bättre skrivet och det börjar bli riktigt intressant. Det var några saker som fångade mig lite extra i boken och det var forskning runt psykisk ohälsa och inflammationer i kroppen och dess samband. Hon berättade också om forskning om betaglukaner, som är ett ämne som sitter under havrekärnans yttre skal. Det ämnet har visat sig vara bra för tarmfloran.
Hon nämnde också om hur nyttigt vattenkrasse/källfräne var och det var nytt för mig. Det väckte mitt intresse så jag försökte odla det i en kruka hemma, men inte lyckats så bra med skörden. Men jag ska fortsätta att odla det i mitt köksfönster.

Boken har ett helhetstänk - maten till kropp och själ och det tycker jag är bra. Men jag hade önskat att hon hade koncentrerat sig mer i varje kapitel, så att det blivit lite mer djupgående nu skrapar man lite på ytan bara.
Två recept som jag har testat i boken kommer i nästa inlägg.
Det som slog mig när jag testade recepten var att det är väldigt mycket kanel i recepten.
Vanligaste kanelen/kassiakanelen innehåller större mängd kumarin än ceylonkanelen, som inte är lika lätt att få tag på. De båda kanelsorterna smakar också olika. Får man i sig för mycket kumarin under en längre tid, så kan man få leverskador och mer än 1tsk om dagen av kassiakanelen kan rent av vara skadligt. Det står ingenstans i boken om detta med olika kanelsorter och vad man ska tänka på eller vilken kanel som är tänkt att använda. Eftersom boken handlar om antiinflammatorisk livsstil borde det vara ceylonkanel. men det bör förtydligas i boken. Jag hoppas att det är felskrivet och att det ska stå krm i stället för tsk om hon nu menar kassiakanel.

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram@millashalsoblogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar