söndag 1 juni 2014

Syrensaft och Citronsyra

Nu har jag gjort syrensaft som jag tänkt i flera år att jag ska testa. Härlig färg blev det och en annorlunda men god smak påminner lite om grapefrukt med honungssmak. Jag har haft mindre socker i saften än många andra recept jag tillsatte även honung och vaniljstång. Jag valde att även ta bort citronsyran som finns i de flesta recept varför jag gjorde det skriver jag om längre ner i inlägget. Syrensaften kan nog bli riktigt bra att göra sorbetglass utav och varför inte blanda saften med bubbelvatten och isbitar:)

Syrensaft
20 syrenklasar (bondsyren ljuslila)
1 l vatten
5 dl socker
1 dl honung
1 citron ekologisk
1/2 vaniljstång

Skölj blomklasarna i vatten och rensa så att du bara har de små syrenblommorna kvar.
Koka upp socker, honung,vaniljstång och vatten och rör tills allt sockret har löst sig. Lägg skivad citron och syrenblommorna i en djup kastrull och häll över det heta vattnet, sätt på ett lock och låt svalna. Ställ sedan in i kylskåpet och låt stå i två dagar. Rör om då och då.
Sila saften och häll upp i burkar eller flaskor. Förvara saften gärna i frysen.

Jag har valt att utesluta citronsyra i saften eftersom jag fryser min saft och tar upp från frysen efter behov. Jag har också på senare tid läst mer om hur citronsyra framställs och känner mig tveksam till ämnet, som finns i många matprodukter. Citronsyrans egenskaper är att det är surhetsreglerande och förstärker även antioxidanters verkan mot härskning och missfärgning. 
Eftersom det är citroner i saften anser jag att jag inte behöver citronsyra i eftersom citron har i stort sätt samma inverkan.

Hur framställs citronsyran?
Råvaran till citronsyra är sällan längre citroner eller annan frukt. Istället är den någon form av sockerhaltig lösning, inte sällan framställd av den billiga och i dagens livsmedel frekvent använda majsen. Till denna lösning sätts svampar av svartmögel, Aspergillus niger, som när de "äter" av sockret producerar bland annat citronsyra. Nästa steg i processen är att filtrera bort själva möglet. För att sedan utvinna just citronsyran ur lösningen tillsätts det starkt basiska ämnet släckt kalk, kalciumhydroxid, varpå ett salt av citronsyra, ett citrat, fälls ut.
Detta salt omvandlas sedan tillbaka till citronsyra genom behandling med svavelsyra. Av citronsyra framställs också en handfull andra E-nummer med liknande effekt, kallade citrater.
Produktionen av citronsyra sker i stora fabriker, varav en stor del ligger i Kina. Enligt statistik från 2007 tillverkades ungefär 1,6 miljoner ton citronsyra i världen, varav ungefär cirka 70 procent användes till livsmedel källa: Äkta vara
Om man vill undvika citronsyra i mat så titta på innehållsdeklarationen där det kan stå  E330, E333, E380

Ha det gott:)
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg

8 kommentarer:

  1. Vilken spännande saft att göra själv! Härlig färg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var spännande blev glatt överraskad av smaken:)

      Radera
  2. Syrénsaft låter så gott! Jag har aldrig smakat detta. Konstigt med tanke på att min mormor gjorde saft av allt möjligt men inte syrener. Trots att hon hade hur många som helst i trädgården. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kanske inte så vanligt, en riktigt spännande smak blev det:)

      Radera
  3. Hade en tanke att göra syrensaft i år men är nog för sent nu. Satsar på fläder som börjar blomma nu. Hurra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad gott med flädersaft:) Syrensaft tog flera år innan jag lyckades tajma det:)

      Radera