tisdag 19 juni 2012

Marinerade bär med Keso


Eleonore har i månadens kokboksutmaning Temat En midsommarnattsdröm efter lite funderande så hittade jag ett recept från receptboks pärmen Spännande mat. Från denna pärm har jag bara gjort ett fåtal maträtter förut.
Marinerade bär med Keso
2 Apelsiner
1/2 liter jordgubbar
citronmeliss
rostade pistagenötter
2 msk likör (nr648) med smak av fläder, päron och citron
3-4 hg keso
1-2 msk florsocker

Skala apelsinerna och dela i små bitar.
Ansa jordgubbarna och dela i klyftor.
Tillsätt likören och låt stå 10 min
Hacka ner lite citronmeliss och toppa med pistagenötter.
Blanda keso och florsocker och servera till.


Har ändra lite från grundreceptet det stod att man skulle pressa apelsinerna och ha i saften med likören, men jag ville ha lite mer tuggmotstånd därför valde jag att ha bitar.
Det stod också att man skulle ha rivet apelsinskal i keson, men jag hittade inga krav apelsiner och vill därför inte använda skalet. Likören som stod var Cointreau men den är jag inte så förtjust i.
Då valde jag en likör  istället som jag inte smakat förut och det blev Biostilla Holler Eldflower nr 648 läs om den här..
Denna efterrätt blev riktigt smarrig den kommer jag göra många gånger.

När jag gick till systemet och skulle fråga om den här likören skulle kunna passa det här projektet, var killen väldigt fundersam och sa: "ska du inte servera mousserande vin bara till fruktsalladen".
"Nej, jag ska marinera min frukt" sa jag
Killen sa: "Servera inte likören bredvid den måste du marinera i annars blir det inte gott, den passar till glass annars" 

Annan fundering på temat: En midsommarnattsdröm
Är en pjäs av William Shakespeare skriven slutet av 1500-talet som handlar om kärlek, avundsjuka och sorg. Har inte själv sett någon uppsättning av denna pjäs har du?
Ha en riktigt skön midsommar och ta hand om er



Ha en riktigt skön midsommar och ta hand om er

12 kommentarer:

  1. Tack för internetadresserna för restaurangerna i Örebro. Ska kolla på dom! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du kommer att ha användning av dem.)

      Radera
  2. Det där lät ju väldigt smarrig och framför allt somrigt! Kul att göra om receptet lite till sitt eget, kan behövas ibland :)

    SvaraRadera
  3. Låter gott och lite hälsosamt är det med keso i eller hur? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keso är lite bättre än annat tillbehör och väldigt gott :)

      Radera
  4. En dessert helt i min smak. Ska prova, tack för inspirationen :)

    SvaraRadera
  5. Marinerade jordgubbar blir så gott, vi har provat lite olika varianter men vi har aldrig tänkt på att servera med keso så det ska vi prova!

    Glad midsommar till dej!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Keso var nytt för mig med det blev en höjdare:)

      Radera
  6. Den där spännande mat-pärmen ser väldigt bekant ut, undar om inte det funnits en sådan hemma hos mamman under min uppväxt. Marinerade bär är gött!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här pärmen har nog funnits i många år så det är nog en sådan du sett.Marinerade bär så gott:)

      Radera