I dag har vi haft födelsedagskalas för sonen som fyllde 21 år så här har det gjorts godsaker.
Philadelphiabullar och Chokladmoussetårta med browniebotten.
Philadelphiabullar (inspiration i från bloggarna mattalibanen och amyspieceofcake)
Bulldeg:
100 g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
10 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl rårörsocker
Philadelphiafyllning:
100 g philadelphiaost
150 g smör
2 dl florsocker
3 tsk vaniljpulver
Till pensling:
1 ägg
Rårörsocker
Smält smöret
Häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
Smula ner jäst i en bunke och lös upp jästen med degvätskan.
Häll i salt, socker i degblandningen och ha i lite vetemjöl i taget knåda den till det blir en bra deg ska vara lite kletig.
Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller smöra långpannan.
Häll ner degen direkt i långpannan och jäs till dubbel storlek ca 30 minuter.
Blanda ihop philadelphiafyllningen och sätt på ugnen på 200°
Gör hål och klicka ner philadelphiafyllning.
Pensla med ägg och strö på rårörsocker.
Sätt in bullplåten på nedersta delen i ugnen och grädda i ca 20 minuter.
Chokladmoussetårta med browniebotten (Inspiration från bloggen smaskens.nu)
Tårtbotten:
150g smör
3 dl råsocker
1 dl kakao
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 ägg
2dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull.
Blanda i socker, kakao, vaniljpulver och salt.
Rör ned äggen, ett i taget, och därefter mjölet.
Grädda i 175° i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
Mörk chokladmousse:
200 gram mörk choklad 70%
2 äggulor
3 dl vispgrädde
Vispa grädden hårt
Smält chokladen över vattenbad.
Låt chokladblandningen svalna till rumstemperatur
Blanda i grädden och chokladen, lite grädde i taget.
Rör i äggulorna.
Fördela moussen över tårtbotten.
Ljus chokladmousse:
200 gram ljus choklad
3 gelatinblad
2 ägg
2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i kallt vatten
Vispa grädden hårt
Smält chokladen i vattenbad och lägg sedan i gelatinet och låt smälta i den varma chokladen.
Låt svalna.
Blanda i grädden lite i taget.
Fördela den ljusa moussen över den mörka moussen.
Förvara tårtan i sin form kylskåpet.
Tips: Om den ljusa chokladmoussen är för lös ställ den i kylskåpet en stund innan du brer på.
Använd en form med löstagbar kant.
Gud, så häftigt att få se en uggla på så nära håll. Så fin den är.
SvaraRaderaVad mycket gott du bakat. Jag har också sett de där phillybullarna hos de andra, men inte testat ännu. De ser grymt goda ut. För att inte tala om chokladmoussetårtan!
Uggel äventyret kommer jag leva på länge. Bullarna var så enkla att göra bara jäsa en gång bl.a Moussetårtan är en dröm.
RaderaSäger bara: CHOKLADMOUSSETÅRTAN!!!!!
SvaraRaderaMuma
RaderaMums, chokladmoussetårtan lät gudomlig :D
SvaraRaderaJa va kul, du är så välkommen att vara med i utmaningen igen!
Tack, den här gången blir det nog lite svårare tror jag, men det är ju en utmaning
RaderaDet är något mystiskt över ugglor tycker jag:) Så otroligt faschinerande små flygare! Vilken upplevelse!!
SvaraRaderaTycker precis som dig.
RaderaSå cool upplevelse med ugglan! Håller med Ann-Sofi att det är ngt mystiskt med ugglor och fladdemöss också. Philadelphiabullar så gott!!
SvaraRaderaUgglor fascinerar mig men fladdermöss är jag lite rädd för, vet inte varför men det är väl mystiken.
RaderaÅh vad häftigt med uggla upplevelsen! Åh phillabullarna e så goda, har en recept fast med citrus smak :) önskar dig en trevlig vecka!
SvaraRaderaSå tog de inte min namn utan la till anonym... ja de var från mig min mat o vikt
RaderaSpännande med citrus i bullarna. Önskar dig desamma
RaderaFin blogg med bra läsning :) Kika gärna in på våran! Ha en bra dag!
SvaraRaderaTack, ska kika in hos dig
RaderaHärligt med naturupplevelser, ugglor tillhör inte direkt vanligheterna man kan se!
SvaraRaderaOch tårtan... TÅRTAN!!!
Tårtan var sååå god.
RaderaHärligt med ugglor och vilken god moussetårta du gjort mums! Visst smakade philadelphiabullarna gott?
SvaraRaderaBullarna var fantastiska.
Radera