Nu börjar det bli tid att fundera på sillinläggningar. Letade rätt på receptet som maken knåpade ihop förra året. Jag hade fått iden på smak kombinationen björnbär och grönpeppar via Mitt kök mässan förra året. Maken tyckte det lät intressant och gjorde en riktigt god sillinläggning.
På julafton har vi knytis och på vår lott står det tre sorters sill, räkomelett och två olika sallader.
Vill du ha tips på goda sallader som passar till julbordet så klicka här och här
Björnbär och grönpepparsill
1/2 dl ättikssprit (12%)
1 dl farinsocker
1 dl vatten
1 paket frysta, tinade björnbär
2 msk grönpeppar (Urskogsgrönpeppar från Herbaria)
3 msk mörk rom (Captain Morgan Black Spiced)
1 st lime (skal och juice)
1 burk inläggningssill
2 schalottenlökar
Koka upp ättiksprit, farinsocker, grönpeppar och vatten.
Låt svalna helt.
Ta bort 1/2 dl björnbär och lägg åt sidan.
Mixa resterande björnbär med stavmixer (eller mixer).
Passera genom finmaskig nätsil.
Tillsätt den passerade björnbärsjuicen, limezest, limejuice och den mörka romen i ättikslagen.
Skala och finhacka schalottenlöken och blanda ner i lagen.
Häll av, skölj och skär sillen i ca 1 1/2 cm breda bitar.
Blanda sillen och de sparade hela björnbären med lagen i en glasburk med lock.
Låt stå kallt 1-2 dygn.
Avslutar detta inlägg med två filmtips
En underbar jävla jul
Så ock på jorden
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Men den här sillen låter ju hur god som helst. Vi har våra tre sillinläggningar helt klara för julbordet nu. De står i kylskåpet och gottar till sig. En kryddig och klar svartvinbärssill, en krämig löjromssill och sist men absolut inte minst - en krämig chokladsill. Årets tokigaste hittepå?!? Ja, om den är god återstår att smaka! ;)
SvaraRaderaJulkramizar!
Chokladsill verkar riktigt spännande:)
Radera