söndag 18 oktober 2015
Fänkålsrisotto med vitfisk
Mycket matinspiration fick vi när vi var på Sicilien i somras. En underbar rätt som jag åt vid tre tillfällen på restaurang Da Pippo Lupo Di Mare i Giardini - Naxos var fänkålsrisotto. Nu har maken testat att göra den ett antal gånger, så nu är den nästan lika god som originalet :)
För att underlätta när man lagar denna rätt som kräver lite ompyssling, så ha allt färdighackat och klart innan du börjar själva matlagningen. Det kommer att gå åt tre kastruller en till fänkålsröran, buljongen och en till risotton. Läs även hela receptet innan du påbörjar så att du har klart för dig de olika momenten.
Fänkålsrisotto med vitfisk
7 dl kycklingbuljong
1/2 hackad gul lök
4 dl Arborioris
3 dl vittvin
olivolja
smör
1-1/2 dl riven parmesanost
fänkålsdill (finhackad)
ev salt, svartpeppar
Värm buljong i en kastrull
Bryn lök och ris i olivolja i några minuter i en annan kastrull.
Häll på vinet och låt koka in på svag värme under omrörning.
Häll på 1/3 del av den varma buljongen och låt små koka (under omrörning)
Späd med resten av av buljongen, lite i taget (under omrörning)
Riset är klart när det har lite tuggmotstånd och konsistensen är krämig (ca 25 min)
Dra bort risotton från plattan.
Häll i i parmesanosten och en klick smör rör om låt stå med locket på några minuter.
Häll i fänkålsröran och fänkålsdillen i risotton och blanda runt och servera.
Fänkålsröran
1gul lök (finhackad)
2 vitlöksklyftor (finhackas)
1 Fänkål (finhackas)
300g torskrygg (delas i mindre bitar)
smör
Stek lök, vitlök, fänkål i smör på svag värme under tiden som risotton blir färdig ca 25 min.
Låt torskryggen koka med röran sista 3-5 min.
Avlutar detta inlägg med några bilder som är tagna från vår balkong på hotellet.
Det sägs att Rune Andréasson blev inspirerad av bergstopparna vid Taormina och närliggande byn Castelmola. Visst kan man tänka sig att Bamses farmor bodde på den högsta toppen :)
Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Mums så gott fänkålsrisotto låter. Måste prövas. Och tack för att du är med i utmaningen Hållbar livsstil. Ser framemot ditt inlägg. Kram
SvaraRaderaJa gör det så gott :)
RaderaJag vill också vara med! ..................... Jag är mångsysslande och kreativ människa!
SvaraRaderaJag är en mångsysslande krativmänniska. Kattälskande, hundälskande, djurälskande småtokig 50+tant som inte kan låta bli att inspireras av allt som verkar roligt, intressant och utmanande. Jag gillar att pyssla och göra smycken, skriva, läsa, måla, teckna, sy, virka, klappa katterna, hålla på med datorn och en massa annat - tiden räcker inte till för allt. Min sämsta gren är ordning och reda, städa på freda' - men kaosforskning ägnar jag många timmar åt.
pyssel, läsa, skriva, måla, teckna, sy, skapa, dator, psykologi, antropologi, kvantmekanik, astrologi, djur, en massa annat. Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m. Att vara annorlunda liv med diagnoser! Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Har Autismspektrumtillstånd, Autism, kronisk depression. Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda! Har varit mobba hela min barn, ungdom, halva vuxna liv. Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m. I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. För samarbete kontakta mig på min E-mail: mia2@home.se Blogg: annorlundakvinna.blogg.se
Kul att du hittade hit
SvaraRaderaJag älskar Risotto men har aldrig testat med Fänkål. Spännande!
SvaraRaderaJa, jag kan se den ringlande stigen upp till Farmors stuga uppe på berget. :)
Njut den här dagen!
/Cecilia
You Rock!!!
Då kommer du gilla denna :) Visst är det charmigt med Bamse :)
RaderaFinns det något bättre än matminnen man samlar på sej, bästa samlingarna man kan ha om du fråga oss:) Kul att se att även ni tog med en risotto hem från er resa! Blir det som vi tänkt oss så kommer vi äntligen iväg till Italien till våren, alla tummar och tår hålls.
SvaraRaderaHa en fin helg,
kramar
Ja visst är det härligt att få matminnen från resor :)
RaderaHoppas ni kommer till Italien :)