söndag 27 maj 2012

Laxsallad med krämig ägg och wasabiröra

Helgen har gått i rasande fart. Igår firade vi dottern som fyllt 16 år, vi gjorde en riktigt god
Double Chocolate Cake. Receptet kom från bloggen Louise's spis, så tycker man om choklad kan jag varmt rekommendera tårtan.
Idag har jag varit hejarklack när dottern sprang stafett i orientering, det blev en varm och spännande dag.

Väl hemma så gjorde jag rulltårta och dottern fyllde den med frostingen som var kvar från gårdagens tårta. Små fina bakelser blev det sen av rulltårtan.

Idag tänkte jag ge er ett recept från boken "Var rädd om maten" som Lantmännen gett ut. Finns att beställa här, kostar 35kr.
Några ändringar har jag gjort så att det passade det jag hade hemma. T.ex hade jag inte pepparrot utan jag använde wasabi.
Receptet kommer jag lämna som bidrag till kokboksutmaningen hos "Fika med Eleonore" som har temat "Vårprimörer" under Maj månad.

Ägg och wasabiröra
2 ägg kokta som finhackas
2dl creme fraiche
wasabi efter egen smak
2 msk finhackad rödlök
ev lite dijonsenap
salt
peppar
Blanda alla ingredienser

Laxsallad
Koktpotatis (kall) dela i mindre bitar

Salladslök hackas fint
Haricots verts (kokta och avsvalnade)
stekt eller kokt sparris
Laxfile
Vinägrett
1 del vinäger
3 delar rapsolja
salt, peppar
1-2 pressad vitlök

Blanda alla ingredienser till vinägretten och häll det i laxsalladen och blanda.
Stek laxfilen krydda gärna med chilipulver och salt och peppar.
Plocka ner laxen i mindre bitar i salladen.
Servera med röran.

Vi köpte några knippen sparris när vi var på Öland och min vän C tipsade mig om hur man lätt kan förvara sparris utan att den blir tråkig.
Skär bort någon centimeter nedtill om ändarna ser torra ut. Förvara dem stående i kylskåp i lite vatten som byts var och varannan dag.

Sparris  innehåller dessa näringsämnen. Den är rik på folat, K-vitamin, C-vitamin, A-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, mangan, fibrer, B6-vitamin, koppar, niacin, kalium, järn, zink, magnesium, selen och kalcium.
 
Ha en riktigt skön vecka och ta väl hand om er! :)

6 kommentarer:

  1. Mmm god sallad. Ägg - och wasabiröra känns som en rätt ny och fräsch idé. Måse jag prova.

    SvaraRadera
  2. Gud så smarrigt detta såg ut, måste prova någon gång :D

    SvaraRadera
  3. Japp, det är faktiskt det bästa sättet att ha sparrisen på, det står alltsomoftast ett glas vid denna tiden på året i vår kyl:)

    SvaraRadera