lördag 23 januari 2010

Surdegsbaguetter


3 st
3 dl surdeg
5 dl vatten
1/4 paket jäst(ca10g)
4 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl special
2 tsk Havssalt flingor

Blanda surdeg och vatten 37 grader och jäst.
Rör sedan i salt, rågsikt och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt.
Låt degen jäsa i 1-2 tim.
Dela degen i tre delar.
Forma till baguetter skär skåror med en vass kniv.
Lägg på en plåt och låt jäsa under handduk i ca 30 min.
Pensla brödet med med vatten innan det gräddas. Grädda i mitten av ugnen 15 min 225 grader.

Surdegsgrund
Dag 1
2 1/2 dl rågmjöl grovt
2 dl vatten(37 grader)
Blanda vatten och rågmjöl i en glasburk, täck med plast och ställ i rumstemperatur. Tips ställ burken i skåpet över kylen.
I två dygn rör i smeten en gång om dagen.
Dag 3
1 dl rågmjöl grovt
1dl vatten(37 grader)
Tillsätt rågmjöl och vatten. Plasta in och låt stå i rumstemperatur.
Dag 4
1 dl rågmjöl grovt
1 dl vatten
Tillsätt ytterligare rågmjöl och vatten.Låt stå ett dygn till sedan är surdegen redo att bakas med.

Surdegsgrunds receptet har jag tagit i från Linnea Seidels bok matbröd & surdeg.
Brödet blev saftigt och gott.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Om du under uppvärminingen av ugnen och under gräddningen har en plåt/form med vatten så får du en härlig skorpa på dina baguetter. Jag bakade en omgågn nyss/ Ewa

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset Ewa.
    Ha en bra dag
    Kram Camilla

    SvaraRadera