torsdag 20 september 2018

Flätan


I slutet av augusti hade vi bokcikelchatt om boken Flätan av Laetitia Colombani.
Smita, Giulia, Sarah. Tre kvinnor, tre liv, tre kontinenter. Tre vägar som inte är avsedda att korsas. Tre berättelser som är kopplade till varandra.
Indien. Smita är kastlös och drömmer om ett annat liv. Hon drömmer om att hennes dotter ska få gå i skolan och få en möjlighet att lämna fattigdomen bakom sig.
Italien. Giulia arbetar i sin fars hårateljé i Palermo. När hennes far är med om en allvarlig olycka upptäcker hon att familjeföretaget står på ruinens brant.
Kanada. Sarah är en känd advokat. Precis när hon ska bli befordrad får hon samtidigt veta att hon är svårt sjuk.
Smita, Giulia och Sarah vägrar att acceptera sitt öde och bestämmer sig för att försöka ändra på det. En fängslande historia om tre kvinnoöden sammanflätade genom en önskan om hopp och ett bättre liv.

De kulturella skillnaderna och orättvisorna i varje kvinnas levnadsöde är det som lyser starkt i boken.
Vi i chatten tyckte alla om boken, men vi hade önskat att vi fått följa de tre livsödena en bit till. Boken var helt enkelt för kort. Jag önskar att denna bok blir en film den skulle göra sig bra på vita duken.

Vi i chatten pratade mycket om löshår/peruker om riktigt hår och syntethår.
När jag sedan var hos min frisör var jag bara tvungen att fråga vad hon visste om löshår och hur hon tänker runt det. På hennes salong är det sällan som hon använder hårförlängning, men i de fall som det används, så är det riktigt hår från Indien tempelhår. Det är just nu det mest etiska man kan köpa på hårmarknaden.

Med tempelhår menas att håret är i hög kvalité och att det har klippts av och sålts för en “god gärning” och inte klippts av på tvång.
I Indien finns en det en uråldrig tradition där Indiska kvinnor/män frivilligt skänker sitt hår till det lokala buddhisttemplet. Med pengarna som munkarna säljer håret för, hjälper de invånare i orten som behöver mat, medicin och boende. När man offrar sitt hår är det ett sätt att säga tack när man upplever att man blivit bönhörd, eller ett sätt att få hjälp med en svår situation.

Läs gärna mina bokchattsvänners tankar om boken Endast Eböcker, Bokmumriken och Boktokig

Följ mig gärna på Instagram@millashalsoblogg

Ha det gott
Kram Milla


3 kommentarer:

  1. Trevligt med boktips. Ska se om den finns på Storytel. Ha en fin kväll Kram Pernilla

    SvaraRadera
  2. Tack för ett bra inlägg och att du frågade din frisör. Nu fick jag ännu en spännande historia :-)

    SvaraRadera