söndag 21 augusti 2016

Västerbottenpaj

Igår åt maken och jag västerbottenpaj som blev riktigt bra. Jag har gjort den förut och då tyckt att den blivit för mastig, men nu har jag bytt grädde mot mjölk och den blev genast bättre.
Vi åt Hjälmarkräftor, sallad och surdegsbröd till.

Västerbottenpaj (inspiration från Cecilia Folkesson)
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön. 
Blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. 
Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175° i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. 

Ta sedan ut och höj ugnen till 200° 

300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl mjölk
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet.
Vispa ihop ägg, mjölk och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen.
Serveras ljummen

Vi drack ett vitt vin som vi köpte på en vingård Sicilien förra sommaren till pajen och kräftorna och det blev en höjdare:)
Här kommer ett litet bildregn från vingården.





Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

6 kommentarer:

  1. Än har jag inte hunnit med några kräftor men när det blir av är Västerbottenpaj ett måste till.
    Ha en bra start på veckan! Kram Birgitta

    SvaraRadera
  2. Jisses så gott både med Västerbottenpaj och kräftor, ja vinet också.... Kramisar Tina

    SvaraRadera
  3. Vi fullkomligt älskar Västerbottensostpaj och själva osten som vi gärna smyger ner i nästan allt. Vi gjorde faktiskt en variant av pajen i husvagnen i vår burkugn (Omnia) men tillsatte matjessill och kokt skivad potatis, mums!
    Men visst är den ett självklart tillbehör till kräftor och även räkor. Härligt med ett gott vin till som kan kopplas ihop med många fina semesterminnen och som inte kan köpas på hemmaplan, då blir det så mycket mer än bara vilket vin som helst. Det påminner oss om att vi nog har en flaska vitt liggandes från Italien från förra året. Får se om det passar till helgens mat.
    Allt gott och kramizar i stora lass!

    SvaraRadera
  4. Vad spännande att laga i burkugn:)
    Kram på er

    SvaraRadera