fredag 29 januari 2016

Grönkålspaj med ädelost

För ett tag sedan blev jag bjuden på en riktigt god paj med grönkål. Jag gjorde en annan pajdeg när jag gjorde den hemma annars följde jag receptet som jag fick av min vän. Den här pajen är mitt bidrag till månadens middagstips Tema: mat efter säsong hos Min lilla kokvrå
Grönkålspaj med ädelost
Pajdeg
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer.
Blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. 
Tryck ut i pajform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175° ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.


Fyllning
4-5 dl förvälld hackad färsk grönkål eller 1pkt fryst ca 500g
3 ägg
11/2 dl grädde
1 dl mjölk
125g ädelost (smula)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven ost
  Granatäpple (jag använde en halva) 
  
Hacka den färska grönkålen och ta bort de grova stjälkarna.
Förväll färska grönkålen genom att koka den i lättsaltat vatten i 10 min. 
Låt den förvällda grönkålen eller den frysta ligga i ett durkslag några minuter och låt vattnet rinna av.
Lägg grönkålen i en mixer fin hacka grönkålen i mixern.
Vispa ägg, grädde och mjölk
Tillsätt grönkålen, smulad ädelost, salt och peppar.
Häll smeten i pajskalet
Strö över riven ost
Grädda pajen i nedre delen av ugnen på 175° i 35-40 min eller till äggsmeten stelnat.
Innan servering strö på granatäpplekärnor.

Den här veckan har varit fylld av känslor:) Jag har blivit farmor till en liten pojke. Det känns fortfarande overkligt att bli farmor när man är 45 år:)

Ha det gott
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

6 kommentarer:

  1. Åh, grattis till ert lilla nytillskott :)
    Vi är ju jämngamla, du och jag, och jag har svårt att tänka mig som farmor/mormor, det blir man ju först när man är gammal ;)
    Tack för ditt bidrag till middagstipset. Låter hur gott som helst!
    Trevlig helg! Kram Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det känns konstigt att vara farmor:)
      Pajen tycker jag är god:)
      Ha det gott

      Radera
  2. Tjoho!!! Stort grattis till dej och sonen, vilken härlig upplevelse det måste vara - barnbarn är ju livets efterrätt brukar man ju säga:)
    Kramar

    SvaraRadera