söndag 1 november 2015

Fajitas, miljö och vatten


Idag känns det som det är en riktigt mys söndag. Har lite mer energi i dag, min energi bara tog slut igår mentalt. Jag har blivit sådan sedan min pappa gick bort för sju år sedan knappt att jag orkar laga mat eller ta mig ut. Igår trotsade jag min trötthet och cyklade till kyrkan och gick med i fackeltåget till minneslunden där min pappa ligger. Det kändes befriande att gå där bland facklor och vackra ljus.

Allhelgonahelg har alltid för mig varit en starkt känslomässig helg. Jag förlorade min mamma som tvååring och när denna helg kom försökte min pappa att göra det till en vacker och minnesrik helg. Genom att minnas de man förlorat tittade vi på bilder och satte ljus på graven det kändes på något sätt som att tiden stannade.

I veckan har jag testat att göra egen blandning av Fajitas kryddblandning. Min familj har fått smaka den ena rätten efter den andra med mina olika blandningar. Här kommer resultatet av den som jag tycker blev bäst :) I en köpt påse är det 30g. Men när du blandar egen behöver du oftast inte använda lika mycket utan krydda lite i taget för att få den smak du vill ha.
 
Fajitasblandning (blir ca 30g)
2 tsk chilipulver
1 tsk salt ( jag använde havssalt)
1 tsk paprikapulver
1 tsk smoked paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk curry
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk koriander
1/2 tsk råsocker
3 krm gurkmeja
2 krm spiskummin
2 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
Blanda alla kryddor och lägg i en burk.

Här kommer några recept med denna goda kryddblandning


Fajitassallad
Färsk spenat
Körsbärstomater
Rödlök
Majs
Fetaost
Paprika
Gurka
Kokt pasta
Bacon
Fajitaskryddblandning 
Kycklingfiléer i mindre bitar stekta i fajitasblandningen
Skölj och dela grönsakerna i mindre bitar lägg gärna i små skålar, så man kan blanda sin egen sallad på tallriken. 
Stek baconen.
Koka pastan och stek kycklingen. När kycklingen är klar häll på lite vatten ca 1 dl per file och ha på ev lite mer kryddblandning. Låt koka upp. Servera
 Om man vill kan man blanda grekisk yoghurt, vitlök, salt och peppar till en dressing

                                   Fajitastortilla (klicka här för recept)



Helena på Life by Science har utmaningar inom Hållbar utveckling just nu är utmaningen hur hon kan minska vattenanvändandet läs hennes inlägg om vatten här..

Hur gör jag för att minska vattenanvändandet?
Det jag tänker på är att inte tvätta halvfulla maskiner med tvätt och att inte vattenkranen ska stå och rinna i onödan. Jag handlar inte så mycket kläder utan handlar när jag verkligen behöver jag sliter på de kläder jag har.
En annan sak som jag tycker man ska tänka på det är fleece försök att inte tvätta det materialet så ofta utan vädra. När det är dags att köpa en ny filt eller tröja undvik att köpa fleece.

 "I snitt släpper ett fleeceplagg ifrån sig runt 1 900 plastfragment när det tvättas. Fragmenten rinner ut med sköljvattnet och är så små att de inte fångas upp av reningsverkens system. I stället rinner det rakt ut i sjöar och hav.
På de här pyttesmå plastbitarna fastnar miljögifter, vilka sedan transporteras vidare upp genom näringskedjan via till exempel fiskar och musslor. Det är inte bara skadligt för djurlivet i sig, utan till slut hamnar gifterna även i våra kroppar." Från en artikel i Land läs hela här..

Har ett tips på en bra film som handlar om kläder - de kläder som vi bär, om människorna som tillverkar dessa kläder och den inverkan det har på vår planet. Filmen handlar om dagens klädindustri och den lämnar ingen oberörd. En film som alla borde se den finns på Netfix och heter The True Cost
Saras eviga har gjort ett bra inlägg om denna film läs här...

Ett annat tips som jag nyligen fått är en App som heter Cirqle där kan man se vart man kan lämna in sina gamla textilier så att de återanvänds.

Ha det gott 
Kram Milla
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar

8 kommentarer:

  1. Allhelgonahelgen har varit speciell även för mig i år. Många tankar den här helgen har väckt. Vilket bra inlägg om fleece. Något som är viktigt att uppmärksamma. Tack för att du är med. Kram
    Ps. Jag har mejlat dig. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja fleece är så populärt att det måste uppmärksammas finns mycket okunskap.
      Kram

      Radera
  2. Hade ingen aning om att det släppte plast ut i tvättvattnet... :( Nu fick jag lära mig nåt nytt, så tack för det!!
    Ha det gott, kram Kate

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod kul att dela med sig lite kunskap😊

      Radera
  3. Den där fajitaskryddblandningen lägger vi bakom örat. Hittills har vi testat göra en indisk kryddblandning samt tacokrydda och det har blivit riktigt gott.
    Kramizar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indisk kryddblandning låter spännande att göra själv😊 Fajitas blandning blev riktigt bra så testa gärna.

      Radera
  4. Bra att få lära lite nytt, det behöver man alltid.
    Den där filmen har vi sett flera skriva om och den verkar oerhört intressant och sevärd, synd är det att den bara finna att se på netflix för det har vi inte. Men kanske att den kommer så vi andra också kan se den.

    Ha det gott,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ni får hälsa på hos någon som har Netfix :)
      Ha det gott
      kram

      Radera