lördag 10 oktober 2015

Sömn och värmeljusbehållare

Förra veckan läste jag att Helena på bloggen Life by Science hade en utmaning om hållbart förhållningssätt. Hon kommer under en månad lyfta olika ämne runt det temat läs mer om det här..
Den här gången handlade det om sömn och att hon hade som mål att sova 7-8 timmar per natt.
Jag tycker den här utmaningen är riktigt bra. Det passar mig perfekt att anta utmaningen även om jag är rätt bra på att lägga mig i tid, så blir det nog några gånger i veckan mindre antal timmar. Jag började min utmaning i veckan och det har gått sådär, för jag blev riktigt förkyld så sömnen har varit orolig. Men är nu på bättringsvägen och kan nu jobba vidare på utmaningen.
Finns en bra sida där man kan läsa om just sömn klicka här om du vill läsa....

En annan utmaning som jag har är:  
Vet du vart du ska lämna dina utbrunna värmeljusbehållare?

I mars kom Naturvårdsverket med sin tolkning av ett förtydligande för värmeljuskoppar gjort av EU, rörande EU-direktivet för producentansvar. Enligt EU finns det inte något producentansvar för värmeljuskoppar eftersom de inte räknas som en förpackning. Därför är återvinningsstatio­nen fel plats för att ge dessa ett nytt liv.

– Vi kan inte längre ta emot några värmeljuskoppar i våra återvinningsbehållare med hänvisning till beskedet från Naturvårdsverket, säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI). – Vårt uppdrag är att se till att täcka våra kostnader utan att gå med vinst. Med den nya tolkningen behöver de producenter som säljer värmeljuskopparna inte längre betala för insamling och återvinning av kopparna.
Eftersom värmeljuskoppen inte definieras som en förpackning är det varje kommun som ska besluta om hur koppen ska hanteras då ljuset brunnit ut.

Info från FTI läs hela sidan här...

Jag har nu tagit reda på vad som gäller inom Örebro kommun.
Värmeljushållarna kan fortfarande återvinnas, även om de inte längre ska läggas bland förpackningarna på miljöstationerna. Lämna dem istället till kommunens återvinningscentral. Fortfarande ska vekhållarna lossas först, men både vekhållare och ljuskopp lämnas i containern för metallskrot. Då kan de båda metallslagen återvinnas var för sig.

Kanske inte det smidigaste sättet att lämna in på eftersom jag nästan aldrig är vid kommunens återvinning, men eftersom det är viktigt för miljön så tänker jag samla dessa små behållare och sedan åka i väg.
Jag gjorde ett test bland mina närmaste och mina arbetskamrater om de visste vart man ska kasta vämeljusbehållarna och ingen av dem visste. På jobbet ska vi nu fixa en burk där vi kan lägga behållarna i och sedan är vi några stycken som tar ansvar att de hamnar på rätt ställe.

Eftersom detta är rätt nytt att de inte räknas som förpackning var jag tvungen att kolla om det fanns någon information på miljöstationerna, så allmänheten får information.

Jag började med att kolla på jobbets miljöstation där IL Recycling har sina behållare. Bilden visar att man att ska slänga värmeljusbehållare där, men är egentligen riktigt missvisande. De borde ha bytt ut bilden och haft en tydlig information om vad som gäller.

Jag kollade sedan hemma hos mig där ÖBO har hand om skyltningen på miljöstationen.
Bra skylt men det står ingenstans att man inte ska slänga värmeljusbehållare där.

Sedan kollade jag den närmaste miljöstation som husägare kan åka och lämna sin återvinning.
Där är det fti (förpacknings& tidningsinsamling) som har sina behållare. Där måste jag säga att jag blev riktigt förvånad över den felaktiga informationen.


Ja nästa utmaning med värmeljusbehållarna kommer att vara att ta kontakt med dessa tre företag och fråga hur de tänker runt detta med information till befolkningen. Jag tänker även maila svenska ledamöter i Europaparlamentet angående EU-direktivet för producentansvar.
Det bästa vore att de satte upp en egen behållare eller att man fortsättningsvis fick lämna på närmaste miljöstation. För frågan är om folk kommer att åka med sina värmeljus till kommunens återvinningsstation.

Varför är det viktigt att sopsortera metallen från värmeljusen?
Vi använder ca 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om vi lämnar in till återvinning så kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid.
Visste ni att aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst. 

Mer info här..

Lite annan information om ljus
Den här årstiden tänds mycket ljus ett tips är att köpa stearinljus, bivax eller sojaljus och bojkotta paraffinljusen både för hälsan och miljöns skull.
Varför ska man välja dessa ljus?
Stearin är mer miljövänligt, paraffinljus bidrar till den globala uppvärmningen och brinner inte lika rent. Paraffinljus tillverkas ur fossil olja och förorenar luften mer än ljus som är tillverkade ur animaliska och vegetabiliska fetter. Paraffin är ett billigare alternativ till stearin och används i både värmeljus och vanliga ljus.
I Sverige så eldar vi på billiga paraffinljus som motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bilar.
Bivax luktar så gott och är ett bra alternativ till stearin precis som sojaljus, jag har själv inte använt sojaljus men varit hemma hos folk som har sojaljus med en doft som luktar behagligt.
Mer info här..

Min utmaning till er kolla vad som gäller i er kommun och ställ krav på rätt information till allmänheten och glöm inte att sortera er egna värmeljusbehållare.

Ha det gott
Följ mig gärna på Instagram @millashalsoblogg och Twitter @millafunderar
Kram Milla 

10 kommentarer:

  1. Vilket jättefint inlägg. Och viktigt! I morgondagens blogginlägg hos mig ska jag länka hit till dig. Tack för att du är med! ♥ Fin helg. Kram

    SvaraRadera
  2. Ja det där med sömnen är inte helt lätt, för Hs del betyder det att det blir sänggående två timmar efter hemkomsten om man ska komma upp i 8 timmar, känns lite tråkigt kanske... Snarare hamnar vi runt 7 timmar i sängen mitt i veckan, men på helgen så klart en hel del mer:)

    Vad gäller aluminiumkopparna så har vi alltid lagt våra i pantburkarna som vi lägger i återvinningsapparaten i affären. Undrar om det kanske inte är bra, men vi läste det för en evighet sedan någonstans att det kunde vara en bra idé. Såg nu att man på Clas Olssons kan köpa koppar som man kan använda flera gånger, så köper man ljusen utan kopparna på samma ställe. Kanske något för andra tillverkare att ta efter, skrota koppen helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sömnen är inte alltid så lätt att få ihop😉 Nej men Mårtenssons nu får ni alllt sluta med att lägga värmeljusbehållarna på fel ställe. Det har nog funkat okey fram till nu när de inte längre räknas som förpackningar. Kolla med er kommun vart ni ska sortera dem. Men troligtvis på kommunens Återvinningscentral i metallskrot. Claes Ohlssons värmeljus utan koppar är riktigt bra. Återkommer med ett inlägg om allternativ. Ha det gott

      Radera
  3. Så bra att du ifrågasätter för visst är det konstigt att informationen inte gått ut mer. Och så fruktansvärt tråkigt att det nu blir omständigare att sopsortera. Jag kommer självklart göra det men jag har en känsla att många kommer strunta i det bara för att det blir omständigt. Och det är synd då aluminium är på väg att bli en bristvara.

    Fin dag till dig och tack för mycket informativt inlägg.
    Annie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för att du hittade hit:) Välkommen tillbaka

      Radera
  4. Kul utmaning! Fast jag sover på mitt sätt, vid olika tider på dygnet, på grund av mitt jobb. Men även om sömn och mat hamnar på konstiga tider, så brukar jag vara mån om att få tillräckligt av sömn och hyfsat bra mat. Lyckas ganska väl efter omständigheterna faktiskt. Tack för viktig info om värmeljusen! Intressant att Claes Ohlsson har ett vettigt alternativ. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är inte lätt med sovandet när man jobbar oregelbundet skönt att du ändå får till det :)

      Radera
  5. Men är det inte så att det egentligen, rent miljömässigt, går att lägga värmeljusen (med separerad veke) ihop med metallförpackningarna. Men att producenterna som ansvarar för den insamlingen egentligen inte vill det eftersom det kostar pengar att ta hand om? Det vore intressant att ta reda på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Järnbiten som sitter i behållaren ska man lossa. Men den ska kastas i metallskrotsinsamlingen på kommunens återvinningscentraler precis som själva behållaren. Man ska lossa järnbiten så att maskinen kan sortera rätt för själva behållaren är i aluminium och lilla pluppen är i järn. Lossar man inte pluppen kan inte maskinen sortera på rätt sätt och just den behållaren går ej att återvinna. Just på värmeljus och gravljus finns inget producentansvar det är därför man nu måste åka till kommunens återvinning.

      Radera