söndag 14 december 2014

Test av tekakor och välgörenhet

Dottern blev sugen på att baka tekakor förra veckan och hade hittat ett recept på nätet. Receptet hon hittade hade knappt någon jäsningstid fast det var 50g jäst i degen. Jag blev tveksam om detta skulle bli bra, så vi gjorde ett test. Jag bakade tekakor från kokboken Vår kokbok och dottern bakade från receptet hon hittat hos Jennys matblogg.

Det som skiljer recepten åt är jästid, socker, smör.
Dotterns:
Jästid 25 min
2 msk sirap
Smör 100g 

Mitt:
Jästid 1 timma
1 msk socker
50g smör

Ja vad tyckte vi då?
Vi kom fram till att dotterns tekakor gick snabbt att göra och funkar jättebra om man ska äta dem direkt. Smaken är god, men har en liten bismak av jäst och brödet är lite mer kompakt än den andra varianten.
Min variant var ett luftigare bröd och blev en lite segare i ytan. Goda även dag två:)
Här kommer recepten

Tekakor (recept från Jennys matblogg)
100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
10- 12 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. 

Rör tills jästen har löst sig,tillsätt resten av vätska, sirap och salt.
Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. 
Arbeta degen i fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225° i cirka 10 minuter.


Tekakor (recept från vår kokbok)
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl mjöl

Dela sönder jästen i en bunke.
Smält smöret, häll i mjölken och värm till 37°
Rör ut jästen med lite av degspadet. 
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl. 
Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg. 
Jäs den övertäckt i bunken c:a 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord. 
Rulla ut 2 längder. Dela varje längd i 6 bitar och forma runda bullar.
Kavla eller platta med handen ut dem till tunna runda kakor. 
Lägg dem på smorda plåtar. 
Nagga kakorna med en gaffel. 
Jäs dem under bakduk ca 30 minuter. 
Grädda i 225° i mitten av ugnen i ca 10 minuter.


För fem år sedan började vi i vår familj att bidra med en gåva till välgörenhet istället för att skicka julkort. I år går vår gåva till Frälsningsarmén och till någon ungdom som kan behöva en julklapp.
Läs här vart gåvan gick förra året

Ha det gott
Kram Milla


6 kommentarer:

  1. Väldigt bra idé att gynna ett välgörande ändamål i stället för julkort. :-)

    SvaraRadera
  2. Jättebra idé! Det finns massor av bra sätt att bidra med "julklappar som gör skillnad". Just din variant har jag inte sett tidigare. Här i Uppsala och i Stockholm har vi Skokartongsappellen - också ett bra sätt att ge en klapp till någon som inte annars får.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att det finns organisationer som tar tag i insamlingar:)

      Radera
  3. Så kul att göra som ni gjorde, prova två olika recept och smaka av! Bra initiativ med välgörenhet istället för korten. Vi ger alltid bort några djur mm i julklappar och snart är det dags för årets julklappstips på bloggen där man kan göra en insats för andra.

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var spännande och roligt:)
      Det känns extra bra i juletid att ge välgörenhet och alla i familjen blir delaktiga.

      Radera