lördag 15 mars 2014

Glasåtervinning och chokladrutor med svarta bönor

I dag har vi hjälpt sonen som håller på att flytta hemifrån. Packat upp kartonger och mätt hur mycket sladd som behövs (konstiga uttag till lampor) så uppsättning av lampor blir morgondagens projekt.
Kom att tänka på när jag var i sonens soprum att många är slarviga med sopsortering och att det finns en del okunskap som  t.ex vart man kastar en trasig gratängform i glas?

                                                       Bild lånat från: Burlövs kommun hittad på google
Ja vad ska man inte lägga i glasåtervinningen (igloon)
  • Porslin och keramik
  • Glödlampor, lysrör och lågenergilampor
  • Spegelglas
  • Fönsterglas
  • Dricksglas
  • Konstglas
  • Kristallglas
  • Ugnsformar
  • Glaskeramikhällar
  • Ugnsluckor
  • Braskaminluckor
  • Glas från mikrovågsugnar
Vart man ska slänga dessa saker kan skilja sig från kommun till kommun så kolla med era återvinningsstationer så att de hamnar rätt. Läs mer på sidan Svensk Glasåtervinning 

Vet ni vart det samlades in mest glas i landet 2012?
Svar: Åre samlade in 69,96 kilo glas/kommuninvånare

I veckan gjorde jag några goda rutor som passar bra till fikat eller som ett litet mellanmål.

Chokladrutor med svarta bönor (recept från victorias provkök)
Chokladkaka
2 1/2 dl svarta bönor (kokta)
1 ägg
2 äggvitor
1 banan
3 färska dadlar (urkärnade)
5 msk kokosolja med smak (jag hade Kung Markatta)
1/2 dl äppelmos
1 msk honung
1/2 tsk vaniljpulver
5 1/2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat

Frosting:
1 dl creme cheese
1 1/2 msk kakao
4 dadlar (mixade)

Smörj eller lägg bakplåtspapper i en ugnsform.
Sätt ugnen på 175°
Mixa alla ingredienser till en jämn smet och häll upp i formen. 
Grädda i ugnen ca 25-35 minuter. Kakan ska vara torr när den är klar så testa med en provsticka.
Låt kakan svalna helt innan du tar bort formen.  

Bre på med frosting. 
Skär upp i små fyrkantiga bitar
Förvara i kylen.

Frosting
Mixa dadlarna till en kräm.
Blanda ihop kakao, creme cheese och daddelkrämen.
Bre på frosting på de kalla chokladbitarna.


Ha det gott
kram Milla

11 kommentarer:

  1. Ja jösses, denna återvinning! Tål att upplysas om på alla sätt.
    På min första praktikperiod, då jag läste till förskollärare i mitten av 1990-talet, gjorde jag en flanellograf-serie med just dessa glasigloos, röda batteriholkar och container för papper. Har inget hänt sen dess undrar jag ibland. Hur svårt kan det vara att lära sig.
    God kaka! Aldrig bakat med bönor i, bara använt i kalla smoothies. De är kokta bönor väl? Inte mixat till bönmjöl?

    SvaraRadera
  2. Vilket häftigt kakrecept, det sparar vi! Vi försöker ju att äta mjölfritt så då passar det ju finfint med en kaka som denna. Kul när man kan använda råvaror på helt annorlunda vis än vad man är van vid.

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev bra och ännu godare blev de efter ett dygn i kylskåpet:)
      Ha det gott ni med:)

      Radera
  3. Vilken annorlunda kaka, verkligen spännande! :)

    SvaraRadera
  4. Svarta bönor i låter perfekt! Jag har bakat med zucchini, morot och även vita bönor i bakverk och det blir väldigt saftigt och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande att baka med bönor är förundrad att det blir så bra:)

      Radera
  5. Det ser inte helt fel ut. :)
    Bra med lite tips att få om man vill baka något gott.

    SvaraRadera
  6. Det ser mycket gott !

    http://resand.blogg.se

    SvaraRadera
  7. Vilka härliga chokladrutor. Jag brukar också göra en chokladkladdkaka med svarta bönor, men det här receptet är lite annorlunda. jag har varken dadlar eller äppelmos i min. Låter värt att testas, absolut! Tänk vad mycket kul det går att göra! Jag har precis plockat ut ett gäng muffins ur ugnen, med bananer, päron och morotspulver. Klart godkända! Ha en finfin helg!

    SvaraRadera