onsdag 1 januari 2014

Nyårsmeny 2013

Här har det varit en lugn nyårsafton. Vi har firat med vår familj plus några vänner till dottern. Mysigt när ungdomarna vill vara hemma:) Maken hade ett fotouppdrag att fotografera vid tolvslaget vid slottets årliga fyrverkerier. Jag och sonen var kvar hemma och tröstade den stackars kaninen (bor utomhus) som var livrädd för dessa smällare och fyrverkerier. Medan maken tog med de övriga ungdomarna till slottet för att fira in det nya året:) Här kommer vår meny.
Nyårsmenyn 2013

Förrätt:
Waldorfsallad med gröna linser
2 dl gröna linser
1/2-1 st salladshuvud
2 äpplen
1 påse valnötter
ev salt och svartpeppar
Dressing
1 dl grekisk/turkisk yoghurt
1/2 dl majonnäs
2 msk citronsaft (pressad citron)

Koka linserna enligt anvisning på paketet. Låt svalna
Skär salladen och äpplena i mindre bitar.
Rör i hop dressingen. Blanda linser, sallad äpple och dressing
toppa med valnötterna.


Varmrätt:
Baconlindad kycklingfile med brieostfyllning, pressad potatis och vitvinssås.
Här var vi glupska så här blev det ingen bild. 
Vitvinssås
1  banancharlottenlök (hackad)
2 vitlöksklyftor (hackad)
2 dl kycklingbuljong
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
3 dl grädde
cayennepeppar
dragon
basilika
persilja
oregano
1/2 citron pressad
honung
salt
Fräs löken på låg värme i olivolja.
Häll på vin och grädde, buljong och cayennepeppar låt små koka på svag värme ca 10 min.
Sila av såsen.
Värm igen i kastrullen tillsätt kryddor, citron, honung och salt efter egen smak.
Red av såsen med mjöl.

Efterrätt:
Glace au four med browniebotten och jordgubbar (inspiration från Allt om Mat)
Botten:
100g  mörk choklad
25g    smör
1 st    ägg
1 dl    socker
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk   vetemjöl
1 krm  bakpulver
50 g   valnötskärnor, grovhackade
Maräng:
4 st     äggvitor
1 tsk   citronsaft, pressad
3/4 dl  strösocker
Fyllning:
1 liter  vaniljglass
ca 3 dl jordgubbar (djupfrysta)
Sätt ugnen på 175°.
Dela chokladen i bitar och smält den i mikrovågsugn på full effekt i 1-3 minuter. Rör om någon gång.
Rör ner smöret i chokladen. 
Vispa ägg, socker och vaniljpulver. Blanda med chokladen. 
Tillsätt mjöl, bakpulver och grovhackade valnötter.
Lägg ett bakplåtspapper i formen och bred ut chokladsmeten. 
Grädda 15-20 minuter mitt i ugnen. 
Låt kakan svalna. 
Lägg den på ett plant ugnssäkert fat för servering.
Maräng: 
Sätt ugnen på 250°.
Vispa äggvitorna, citronsaften och hälften av sockret till en fast smet på medelhastighet. 
Tillsätt resten av sockret och fortsätt att vispa på full effekt.
Lägg lätt upptinade jordgubbar ovanpå browniebottnen. 
Lägg glassen ovanpå och bred till sist ut marängsmeten runt och ovanpå hela glassen. ställ in i ugnen ett par minuter.  
Servera direkt

13 kommentarer:

  1. Det där såg riktigt fint och gott ut! :)

    SvaraRadera
  2. Nyårskramar från mig! Maräng är toppengott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack desamma:) Marängen blev riktigt bra med citron:)

      Radera
  3. Jag älskar Waldorfsallad men har aldig haft i linser. Ska testa nästa gång för extra matig känsla!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir jätte bra med linserna prova gärna:)

      Radera
  4. God fortsättning på det nya året:) Menyn låter helt perfekt!

    SvaraRadera
  5. Låter som en härlig nyårsmeny, alltsammans. Gott nytt år och lycka till med dina utmaningar för 2014!

    SvaraRadera
  6. Låter otroligt gott, magen blev säkert mer än nöjd. Önskar dig en god fortsättning på det nya året. Kramizar!

    SvaraRadera
  7. Mmm...vilken god mat ni har ätit! Mums!
    God fotsättning på det Nya Året!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera