lördag 23 november 2013

Ljusstöpning och Kinagryta

Den här lördagen har jag ägnat åt ljusstöpning såå mysigt:)

Härligt med egentillverkade stearinljus de får ju en viss charm:)

Den här årstiden tänds mycket ljus ett tips är att köpa stearinljus, bivax eller sojaljus och bojkotta paraffinljusen både för hälsan och miljöns skull.
Varför ska man välja dessa ljus?
Stearin är mer miljövänligt, paraffinljus bidrar till den globala uppvärmningen och brinner inte lika rent. Paraffinljus tillverkas ur fossil olja och förorenar luften mer än ljus som är tillverkade ur animaliska och vegetabiliska fetter. Paraffin är ett billigare alternativ till stearin och används i både värmeljus och vanliga ljus.
I Sverige så eldar vi på billiga paraffinljus som motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bilar.
Bivax luktar så gott och är ett bra alternativ till stearin precis som sojaljus, jag har själv inte använt sojaljus men varit hemma hos folk som har sojaljus med en doft som luktar behagligt.

Jag vet att en del kan reagera på paraffinljus genom att de blir täppta i näsan.

Det som också är viktigt är att sopsortera metallen från värmeljusen. Vi använder ca 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om vi lämnar in till återvinning så kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid.
Visste ni att aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

Man blir lite hungrig efter lite kreativitet, så jag bjöd på en riktigt god Kinagryta.

Kinagryta
Steg 1
1 kg skinkstek
1 msk curry
1 gul lök
20 vitpepparkorn
2 tsk salt
2 lagerblad
2 liter vatten
smör
Stek skinksteken en liten stund i smör och curry.
Sätt in en köttermometer i steken och fyll på med övriga ingredienser.
Låt puttra tills termometern visar 80-85°.
Låt köttet vila några minuter och sila spadet.
Skär köttet i mindre bitar.

Steg2
6 st morötter (grovt rivna)
2 st gulök (ringar)
1 tsk curry
1 burk bambuskott (ca. 400 gr)
1 burk böngroddar (ca. 400 gr)
spadet från steken från steg 1
soja
1 buljongtärning
malen vitpeppar
maizena
smör
Stek morötter, lökringar smör och curry i några minuter.
Häll sedan på spadet, bambuskotten, buljongtärning, soja och köttet.
Låt puttra ca 10 min
Red av med maizena och smaka av med kryddor.
Häll i böngroddarna och servera med ris och en god sallad.

Ha det gott:)

18 kommentarer:

  1. tack söta snälla du vad gulligt
    Hoppas du har en bra kväll
    här är det lite små lördagsmys mitt i flyttkaoset
    kraam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var så lite så:)
      Har en mys kväll här hemma:)

      Radera
  2. Det är verkligen mysigt med stöpta ljus, ett hantverk i sig och lyxigt känns det att få tända dem! Stöpte ljus med jobbet för två år sen, det blev riktiga herrgårdsljus, långa och ståtliga.

    Självklart sorteras värmeljusbehållarna i metallåtervinningen hemma hos oss.

    Fortsatt trevlig helg till dig, kramizar!

    SvaraRadera
  3. Mmm...den här grytan låter såååå gott! Måste testas nån gång! :)
    Bra info om ljus! Ska köpa bara stearinljus framöver! :)
    Ha en toppen söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grytan blev riktigt uppskattad såå god:)

      Radera
  4. Så mysigt att stöpa ljus :) Har aldrig gjort det men barnen har gjort det. Kinagryta är alltid smaskigt!

    SvaraRadera
  5. Låter som en kreaktiv dag! Kul med att göra egna ljus, det har jag aldrig provat. Vilken ny fin header du har! I like! =) Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu har jag letat i makens fotoarkiv igen och lånat en bild:)

      Radera
  6. Hej Milla, vad du är duktig som stöper ljusen själv. Kinagrytan såg inte dum ut alls, riktigt gott faktiskt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så roligt med små projekt och att göra saker tillsammans med familj och vänner:)

      Radera
  7. Stöpt ljus har vi aldrig gjort, däremot har vi tagit tillvara på gamla ljusstumpar som vi smält ner och gjort nya ljus av. Funkar bra att hälla i mjölkkartonger, konservburkar mm och blir så där kul 70-tals retro.

    SvaraRadera
  8. Kina grytan ser riktigt god ut! Bra recept :)

    SvaraRadera
  9. Vad mysigt att stöpa ljus! Kommer ihåg när jag fick göra det i lågstadiet :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir en viss stämning man är här och nu och man umgås:)

      Radera