tisdag 16 juli 2013

Ouinoasallad med solrospesto och granskottssirap

Idag känns det lite varmare igen verkligen varannan dagväder vi får se om det blir ett dopp lite senare:) Gjorde en riktigt god sallad häromdagen med solrospesto fick inspiration från: kokboken Maten är min medicin.

Quinoasallad
31/2 dl vatten
2dl quinoa (använde tricolore)
salt
2 nävar pinjenötter
10 soltorkade tomater
1 rödlök
2 msk olivolja
100g ruccola
100g babyspenat
150g fetaost
körsbärstomater (ca en ask)
svarta oliver (önskad mängd)
svartpeppar (några drag med pepparkvarnen)

koka upp vatten och salt.
Skölj quinoan i ljummet vatten och häll sedan i saltvattnet.
Låt småkoka under lock ca 15 min.
Låt det sedan svalna.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
Skiva rödlöken tunnt.
Skölj babyspenat och ruccola ordetligt.
Blanda quinoan med oljan.
Tillsätt resten av ingredienserna och blanda.
Servera med solrospeston.

Solrospesto
1 kruka färsk bailika
1 dl solrosfrön
3/4dl olivolja
1 pressad vitlök
salt
Mixa och smaksätt med önskad mängd salt


Har för första gången gjort granskottsirap som ska lindra hosta och vara gott på glass och plättar.
Jag har inte testat ännu, men provar just nu på sonen som åkt på någon slags influensa och har en hemsk hosta. Han fick ca1 msk sirap av mig i går kväll och i dag fortsätter vi att se om det kan funka.
Här är mitt recept har blandat från olika recept jag sett.
Granskotten plockar man maj-juni och kom ihåg att det ingår inte i vår allemansrätt, så kolla med markägaren först om det är ok att plocka.

Granskottsirap
mörkt muscovadosocker
citronskivor (ekologiska)
honung
socker (ej råsocker)
granskott

Jag varvade detta i en glasburk. Det som är viktigt är att inte ha granskotten överst.
Skaka burken en gång om dagen tills sockret smält och det blir sirap. 
Tar ca 4 veckor
Sila sedan och häll i en ren glasburk och förvara i kylskåp.

Tänkte höra om någon har några bra tips ska till Manchester, Liverpool och Wales innan semestern är slut:)
Ha det gott:)

12 kommentarer:

  1. Den granskottssirapen borde vi ha haft i vårt hemmaapotek för några veckor sedan när vi hostade och höll varandra vakna här i hushållet. Nyfiken på att höra om den hjälper.
    Quinoa i sallader och övriga matigare röror äter vi ofta, ett trevligt alternativ till tråkig vardagspasta.
    Sommarkramar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite tycker jag att sirapen hjälper även om man skulle önska att hostan bara försvann på en gång:)

      Radera
  2. Så gott och fräscht med din sallad! Solrospesto låter smaskens! :)
    Sådan "hostmedicin" har vi alltid använt i Ryssland när jag var liten! :)
    Ha en toppen dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Solrospeston blev riktigt bra:) Salladen blev riktigt matig och god:)

      Radera
  3. Det här lät som en jättehäftig rätt! Så spännande ingredienser du använder dig utav!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en riktigt spännande blandning som blev en hit:)

      Radera
  4. Låter mycket gott! Spännande bok. Den ska jag leta upp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Boken är riktigt bra testar flera recept just nu kommer flera på bloggen snart:)

      Radera
  5. Mmmm vad gott o den där solrospeston måste jag prova. Kramisar Tina

    SvaraRadera
  6. Låter väldigt gott! Mums, mums. :)

    Kram på dig.

    SvaraRadera