lördag 5 januari 2013

Nyårsmeny 2012

Nu ska ni få recepten från vår Nyårsmeny 2012.
Förrätten var gratinerad hummer och jag hittade många spännande recept som jag ville testa. 
Men den här gången blev det chiligratinerad och jisses vad gott det blev.

Förrätt:  Chiligratinerad Hummer (recept från ICA)
2 humrar
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 grön chilipeppar
1 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
1 msk hummerfond
ev salt
1 msk maizena
2 msk hackad persilja
1 dl riven ost

Klyv  humrarna på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
Sätt ugnen på 250°C.
Ta ur köttet ur stjärt och leder.
Ta bort magsäcken.
Skär köttet i små bitar.
Skala och finhacka löken.
Fräs löken i smör i en kastrull.
Skölj, kärna ur och finhacka chilin.
Låt fräsa med löken.
Tillsätt crème fraiche, vin, fond och kryddor.
Låt puttra några minuter.
Red av med maizena
Blanda i hummerkött och persilja.
Ställ hummerskalen i en ugnssäker form.
Fyll skalen med stuvningen och strö över osten.
Gratinera i ca 10 min

Ja huvudrätten blev hur god som helst makens Whiskeysås är grym han använder torkade svartvinbärsblad och rönnbärsgele. Äpplesalladen har jag gjort några gånger sista månaden är riktigt smarrig. Vildsvinsfilen är stekt med salt och peppar.
Tips: när man gör skårorna i Hasselbackspotatisen lägg potatisen i en träslev.
Vi hade även till kokt sparris och ugnsrostade körsbärstomater.
Gott blir det när man kokar sparrisen i hop med klyftad citron:)

Huvudrätt: Hasselbackspotatis, Vildsvinsfile, Whiskeysås och Äpple och valnötssallad

Whiskeysås
2 st scharlottenlökar                         
3 msk kalvfond
4 msk whiskey (rökig)
5 dl grädde
8 svartvinbärsblad
2 tsk rönnbärsgelé
1 msk soya
25 g smör
Grovmalen svartpeppar (helst från kvarn)

Finhacka och stek schalottenlöken på medelvärme i stekskyn efter den stekta filén.
När löken fått svettats häller man i de övriga ingredienserna utom rönnbärsgelén.
Krydda med svartpeppar efter smak.
Låt sjuda på medelvärme i 10 minuter. Sila av såsen i en ny kastrull och koka upp tillsammans med rönnbärsgelén. Smaka av med ev salt och svartpeppar, lägg i smöret och blanka av såsen.

Äpple och Valnötssallad (recept från Buffé nr 12 2012)
2 röda äpplen
1 selleristjälk
1 dl valnötter
1 påse rucola (à 65 g) 
Dressing
3 msk olivolja
1 1/2 tsk senap
1 tsk vatten
salt och peppar

Dela och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor.
Skär sellerin i strimlor.
Hacka valnötterna grovt. Blanda allt med ruccolan i en salladsskål.
Blanda ihop ingredienserna till dressingen.
Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över salladen.
Blanda om ordentligt

Efterrätten blev jag riktigt nöjd med jag hade lagt in körsbär i rom några veckor innan. Nu valde jag att göra en chokladfondant till men körsbären är lika goda till bara vaniljglass. 

Efterrätt: Chokladfondant med körsbär i rom och vaniljglass

Körsbär i rom
Detta behöver du
 1 stor glasburk som går att försluta väl
 ½ liter körsbär
 1 näve russin
 Mörk rom (ron barcelo gran anjenjo 578) 350 ml
 2,5 dl mörkt Muscovadosocker
 1 tsk Vaniljpulver

Häll i alla ingredienser blanda.
Förslut burken.
Låt den stå på en sval plats.
I några veckor.
Rör om lite då och då.

Chokladfondant (recept från Nerikes Allehanda 28 dec 2012)
125 g smör
1/2 dl socker
200 g mörk choklad 70 procent
2 ägg
2 äggulor
1/2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175°
Smörj sex små portionsformar med lite smör.
Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull.
Vispa ägg, äggulor och socker pösigt.
Vänd ned den smälta chokladen och smöret i äggsmeten.
Sikta i mjöl och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen cirka 12-15 min.
De ska fortfarande vara kladdiga i mitten

Nej nu ska jag städa bort julen och gå ut med lite sopor. För igår rensade maken och jag bland vårt porslin mycket var det som blivit kantstött. 
Ha det gott:)


18 kommentarer:

  1. Låter riktigt gott! Blev nu akut hungrig och det är ditt fel... ;o)

    Kram kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår att du blev hungrig för det är såå gott:)

      Radera
  2. Åh så mycket läkert!
    Fin lördag till dig:)

    SvaraRadera
  3. Mums, vilken läcker meny! Nästan så att man borde fira nyår oftare ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är sällan man gör en tre rätters annars under året :)

      Radera
  4. Gott! Jag är lite svag för chokladfondant, mmmm!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången jag gjorde chokladfondant och det kommer jag göra igen mums:)

      Radera
  5. Vilken underbart god meny ni hade, allt från början till slut hade vi mer än gärna ätit! Whiskeysåsen sparar vi för det är verkligen något som vi inte precis har något gott recept på. Fondant är en av de rätter som vi ska ge oss på detta året, och det ser vi verkligen fram mot!

    Kramar

    SvaraRadera
  6. Oj vad gott allt ser ut!!

    SvaraRadera
  7. Åh... Så mycket gott ni åt! Jag har en hummer hemma nu eftersom jag inte åt någon på nyår. Chiligratinerad låter galet gott! Salladen har vi också testat och gillat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Salladen var en riktig höjdare:)
      Och galet gott var verkligen hummern:)

      Radera
  8. Mums, har faktiskt två humrar liggandes i frysen. Man kanske skulle följa detta receptet när man ska fira att nya köket är klart :D
    Ja visst är temat kanon, ska bli så spännande att se vad du kommer med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilken bra ide:)
      Ja vi får se vad man kan bidra med denna gång:)

      Radera
  9. Fantastiskt fint! Ingen dålig meny.

    SvaraRadera