onsdag 29 augusti 2012

Rönnbär och gelé


Har flera vackra rönnbärsträd i min närhet och tänkte att i år skulle jag prova att göra rönnbärsgelé.
Sagt och gjort så plockade jag bären för någon vecka sedan frös sedan hälften och torkade resten.
Jag frös in dem för att den beska smaken blir lite mildare och plockade bären i början av säsongen för att det ska bli lättare att göra gelé då de är mest pektinrika.
Rönnbärens hållbarhet är mycket bra för att de innehåller ett naturligt konserveringsmedel sorbinsyra.
Det gör att man inte behöver tillsätta så mycket socker för hållbarhetens skull.
Sockret kan dock behövas för smaken :)

Vill man ha lite vitamintillskott gratis så plocka dem nu och torka eller frys in.
Rönnbären är fyllda av bl.a C-vitaminer, järn, E-vitamin, antioxidanter


Hittade ett recept på rönnbärsgelé i en av mina favorit kokböcker Vår kokbok.



Rönnbärsgelé
1 liter rönnbär (frusna eller frostbitna med små kvistar)
1 1/2 eller 250 g syrligt äpple (delat i klyftor med skal och kärnor)
2 1/2 dl vatten
4 1/2-5 dl socker

Koka bär, äpple och vatten under lock ca10-15 min eller tills det är mjukt.
Mosa massan med potatisstöt.
Häll över i en saftsil låt självrinna ca 30 min.
Koka sedan saften i en kastrull utan lock 5 min.
Rör ner sockret, lite i sänder.
Koka sakta utan omrörning 10-15 min.
Efter 10 min gör geléprov
Häll lite gelé på en kall tallrik. Drag en sked igenom, om geleet inte rinner ihop igen är den färdig. Koka annars en stund till högst 20 min.
Ta kastrullen från värmen låt stå 5 min och skumma sedan av.
Häll upp på rena burkar.

Detta är mitt bidrag till augusti temat: Plockat och skördat hos Eleonore

söndag 26 augusti 2012

Squash och parmesanbröd

                                           "Den här bilden är med och tävlar i Månadens matbild på Matgeek"

För ett tag sedan läste jag i en veckotidning om ett brödrecept med parmesan, tomat och squash skrev upp ingredienserna och gjorde sedan min variant. Passar perfekt till soppa eller matsäck.
Squash och parmesanbröd
1/4 paket jäst
2 dl vatten
1 tsk salt
2 tsk rapsolja
4-5 dl dinkelmjöl
Smula jästen i en bunke
Värm vattnet till 37°
Rör ut jästen i vattnet
Tillsätt olja salt och mjöl
Arbeta ihop till en deg
Jäs under bakduk 1 timma

Fyllning:
1 squash (tunna skivor)
olivolja
körsbärstomater (skivor eller halvor)
rosmarin
flingsalt
svartpeppar
2 dl riven parmesanost

Sätt ugnen på 250°
Knåda degen och kavla ut den till en tunn platta så att den passar på en plåt.
Flytta över degplattan till en smord plåt.
Pensla degen med olivolja
Lägg ut squash, tomatskivor på degen.
Strö över rosmarin, flingsalt, svartpeppar och parmesan.
Ringla över lite olivolja
Grädda brödet i mitten av ugnen 12-15 min

onsdag 22 augusti 2012

Pistou och skivstång


Härom dagen gjorde jag sås/röra som kallas för Pistou. Den går fort att göra och det är få ingredienser och riktigt god, kan det bli bättre? :)
"Pistou är en provensalsk sås"
 Pistou
1 kruka färsk basilika
3 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2dl riven västerbottenost
1/2 pressad citron (tillsätt lite i taget)
Salt
Mixa till en slät röra och smaka av med citron juice och salt.
Jag serverade kyckling och ugnsrostade grönsaker till.

Idag känns det så bra, jag har fått en vän att våga prova ett skivstångs pass. Det är så roligt att se när en person vågar göra något nytt och går förbi sin bekvämlighetszon. Hon är annars en duktig löpare och det brukar vara hon som peppar mig när vi joggar ihop.
Jag tränar olika saker hela tiden och är inte rädd för att prova nya träningsformer. Jag tränar det som funkar för mig just nu och försöker se möjligheter fast tiden ibland är knapp.Vissa veckor mer andra mindre men aldrig 0.
Skivstång
"Ett pass med inriktning på uthållig styrka. Med hjälp av skivstång och fria vikter tränar du hela din kropp"

söndag 19 augusti 2012

Pecannötkolapaj och Styggforsen

Temat hos "söta saker" är denna månad "reseminnen" och då kom jag att tänka på en mini semester vi gjorde för några år sedan i Rättvik. En av dagarna var vi i Dalhalla och tittade på Rhapsody in Rock läs mer här..
Och en dag åkte vi till Styggforsen för att kolla vattenfallet som skulle vara 36m.
Det var en liten rundslinga på ca 1 km runt området. När vi bara kommit en liten bit så börjar det att regna ganska kraftigt men vi fortsatte. När vi kommit nästan halva sträckan så började det åska och det slutade med att vi fick springa därifrån och ta skydd i kaffestugan.
Vi köpte oss lite fika och jag åt då för första gången pecannötkolapaj (det var bland den godaste paj jag ätit)
Nu har jag mixat ihop min egen variant som inte är riktigt lika söt som originalrecepten.


Pecannötkolapaj 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 kryddmått salt
3 msk kallt vatten

Fyllning:
50 g smör
11/2 dl agavesirap (läs om Agave här..)
2 dl ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
1/2 tsk vaniljpulver
3 ägg
150 gram pecannötter (rostade)

Gör så här:
Ställ ugnen på 175°
Grovhacka nötterna i mixern
Blanda mjöl, smör, vatten och salt och arbeta ihop till en deg och tryck ut i en form
Förgrädda i ca 10 minuter.
Rosta nötterna i en stekpanna några minuter.
Låt smör, muscovadosocker, agavesirap och salt sjuda i en kastrull ca10 minuter under omrörning
Ta sedan av kastrullen från plattan och rör ner de grovhackade nötterna samt de lättvispade äggen, vaniljpulvret i kolasåsen.
Och häll sedan över fyllningen i det förgräddade skalet – och ställ in i ugnen på 175° i ca 35- 40 minuter.
När pajen är färdiggräddad låt den svalna, blir nästan godast kylskåpskall, servera med vispad grädde.

Tack till "kärlek på tallrik" som inspirerade mig till att rosta nötterna till denna paj :)


onsdag 15 augusti 2012

Sala Silvergruva

När vi kom hem från Halland var sonen ledig några dagar och då passade vi på att göra lite äventyr med honom också. Hans önskemål var att vi skulle gå på The Dark Knight Rises en riktigt bra film får 4 av 5 poäng av mig.



Han tycker också om historia så vad passade inte bättre än att åka till Sala Silvergruva.
Jag hade aldrig varit där förut och blev glatt överraskad av området. Det var mycket större än jag trott och flera vandringar att välja på.
Vi valde vandringen 155 m - Ulrica Eleonora Gruva
Turen tog 1,5 timme och tiden gick väldigt fort och vår guide Camilla var riktigt duktig. I ekosalen sjöng hon en vacker visa. Det var riktigt maffigt med den akustiken som var i salen.



Miljön var storslagen och vacker.
Ja hit kan jag tänka mig att åka igen för här finns mycket att upptäcka.
Kanske ostprovning står på tur nästa gång?

Tack till kökschefen och andra som tipsat mig om detta ställe :)

söndag 12 augusti 2012

Pyttipanna - med mathavre

                                                                   Bild: google

När vi var i Halland bodde vi mellan fälten av havre och vete dessa sädeskorn är väl vackra :)
Gröna skafferiet har under Augusti säsongens råvara temat: Havre

                                                                          Bild: millashälsoblogg

Jag har funderat en del vad jag kan bidra med för recept på detta goda sädesslag och kom fram till att jag vill lyfta fram mathavren, som jag kan tycka glöms bort. Den är ett bra alternativ till ris och passar bra till sallader. Sen att det är klimatsmart är ju aldrig fel :)

                                                         bild: millashälsoblogg 

Pyttipanna - med mathavre 
2,5 dl okokt mathavre
1 gul lök
två nävar sockerärtor
två nävar gula kantareller
10st soltorkade tomater
broccoli i önskad mängd
2 pkt bacon
färsk basilika
riven ost
cashewnötter
svartpeppar

  • Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet.
  • Hacka sockerärterna, tomaterna, baconen, löken i mindre bitar.
  • Dela broccolibuketterna i mindre bitar 
  • Knaperstek bacon och svampen
  • Bryn löken
  • Blanda bacon, svampen, löken, sockerärterna, tomaterna, broccoli och stek några minuter tillsammans.
  • Blanda sedan i mathavren, färsk basilika, ost och ev svartpeppar
  • Strö över cashewnötterna och servera.

fredag 10 augusti 2012

Fläskfile Karibien

Nu har jag jobbat tre dagar efter semestern känns rätt bra. Jag hade möjlighet att i år vara ledig fem veckor och gjorde varianten att jag delade femte veckan = gick på semester en onsdag första veckan och kom tillbaka och började jobba en onsdag. Att börja jobba en onsdag var riktigt skönt kändes hur bra som helst blev liksom en kort vecka. Att börja sin semester en onsdag var varken till eller i från kan lika gärna börja en måndag.
Såg det här inslaget om semester "tänk" från stressdoktorn härom dagen.

Stressdoktorn:%20En%20blandning%20av%20sammanh%C3%A4ngande%20och%20uppdelad%20semester%20%C3%A4r%20b%C3%A4st

Idag tänkte jag ge er ett av mina favorit recept har provat att tagit kort flera gånger på denna maträtt men det har ej blivit bra. Men nu tredje gången så funkade det :)
Inspiration kommer från ett receptblad snabbt och läckert våren 1998 


Fläskfile Karibien
1 fläskfile
2 msk ekologiskt kokosfett
1 gul lök
2 msk curry
3 dl grönsaksbuljong
4 dl kokosmjölk
salt
svartpeppar
2msk gräslök

Skär filen i skivor och stek
Skala och hacka löken
Fräs lök och curry 
Tillsätt buljong, kokosmjölk, salt, peppar, fläskfilen
Låt koka upp
Låt det småkoka och ca 20 min.
Häll i gräslöken och servera.

tisdag 7 augusti 2012

O-ringen 2012


Det var första gången som vi har varit med på hela O-ringen veckan utan att vara funktionärer (Hallsberg 2000 och Örebro 2010). Dottern hade önskemål om att vi i år skulle åka till Halmstad, så att hon kunde få uppleva denna stora familjefest.
Vi tyckte att det var ett bra förslag och kul att vår dotter på 16 år vill ha med sina föräldrar på äventyr :)
Eftersom vi var i Halmstad en vecka före O-ringen kunde vi se när de byggde upp O-ringen staden och ha lite koll på vart de olika etapperna skulle vara.

Invigningen var tyvärr lite tam fast stämningen var på topp och i år var det 42 länder som deltog.

Etapp 1och 2 låg i natursköna Simlångsdalen en natur med både granskog och bokskog, och ganska kuperad terräng.
Dotterns kommentar efter första etappen var - Rolig men jobbig terräng


Tur var det att dottern inte hade någon fast starttid första etappen för det var direkt trafikkaos.
Dag två åkte vi tidigare och funktionärerna hade ordnat om lite så att det flöt på lite bättre.
Det är inget lätt uppdrag för funktionärerna; det är 80 bussar som åker fram och tillbaka mellan etapperna och O-ringenstaden. Sedan är det alla bilister i år har de räknat ut att det var 21 172 orienterare.
De här dagarna måste ha varit en stor händelse i det lilla samhället Simlångsdalen. 
Det roliga var att när vi åkte mot stugan dag 2 så satt det en äldre herre på sin rullator mitt på refugen, ja han har nog aldrig sett så många bilar och bussar och människor i det lilla samhället förut:)

Etapp 3 låg vid Villshärad/Ringenäs som bara ligger ett stenkast från havet.
där det blir att orientera sig mellan sanddyner och fin tallskog.
Idag var det min tur att orientera, jag valde en lätt bana, men kände att jag ville ha dottern med mig för jag har svårt att läsa kartan och efter bara en liten stund har jag vridit den åt fel håll.
Det gick faktiskt riktigt bra, dottern var väldigt duktig att förklara och vi tog en liten bit i taget.
Den här dagen började det bli riktigt varmt och sommaren började visa sig från sin bästa sida.
Det är andra gången i mitt liv jag provar en bana på O- ringen här kan du läsa om hur det var förra gången.. 
Dottern sprang ingen egen bana denna dag hon var för trött i kroppen och kände att det räckte att springa med mig.



Etapp 4 och 5 låg på Nyårsåsen som är en stigrik ås med varierande skog. Måttlig till stark kuperat.



Etapp 4 var inte jag och maken på utan dottern hade sovit i O-ringen staden i tält hos sina klubbkompisar och tog bussen till etappen i stället.

Etapp 5 en trött dotter ger sig i väg sista etappen och det är väldigt varmt.
Efter ca 30 minuter kommer dottern ledsen, haltande och arg. Hon har trampat snett redan vid andra kontrollen, har sedan jobbigt att ta sig tillbaka till oss. Det blir att snabbt bege sig till fältsjukhuset där man konstaterar att hon gjort en lätt stukning.

Den här veckan har det mest varit O-ringen, men vi åkte en eftermiddag till Hovshallar och Torekov riktigt mysiga ställen.
När vi var i Torekov trodde vi att vi var med i dolda kameran, för var vi än gick i denna lilla stad kom folk i badrock de gick, cyklade och åkte bil i denna utstyrsel. Det konstiga var att vi såg ingen som badade, men det kanske är modet i Torekov  ;)

När vi åt vår kvällsmat i Fiskhuset vid hamnen så hade alla kläder på sig i alla fall :)


De här två veckorna har varit väldigt bra och variationsrika.
Avslutar med lite bilder från stranden. Ha det gott :)


söndag 5 augusti 2012

Osbecks bokskogar, Särdalskvarn, m m

En eftermiddag åker vi till Osbecks bokskogar som vi fått tips från turistbyrån i Laholm.
Det fanns lite olika slingor att välja mellan, från 1km - 4km. Vi valde blå slinga som var 4km.
Man passerade bokskogar och hagmarker och på några ställen var det riktigt fina vyer.
Det charmiga med denna vandring var att under slingans gång fick man lite fakta om olika saker t.ex Skogsbingel att den finns på våra hundra kronors sedlar. 

                                 Myskmadra som man använde förr om man hade svårt att sova.

             
             För att det skulle bli lite mer äventyrligt så gjorde vi geocatching under vår vandring.


                                       Här kommer lite mer tips i Halland som värt att nämna:


  • Särdalskvarn :gulligt cafe och butik och lite utställningar, såg bl.a en fin fotoutställning.
  • Laholms rökeri : älskar rökt fisk, vi köpte rosépepparlax och lax med soltorkade tomater som vi sedan åt på kvällen med färskpotatis och kallsås.
  • Veinge tunnbrödsbageri: litet gulligt bageri med personlig service av självaste bagaren. Köpte bl.a ett bröd gjort på korn.
  •  Meullers Livs i Eldsberga: där handlade vi det mesta av vår mat under 14 dagar. En liten butik med ett fantastisk bra kött, har inte ätit så fint kött på bra länge. En lokal slaktare lämnade kött till butiken varje dag.
  • Engelsons: en trevlig friluftsbutik som även har postorderförsäljning, jag hittade en mikrofleece tröja med rejäl dragkedja.
 Nästa inlägg kommer handla om O-ringen veckan :)