onsdag 29 augusti 2012

Rönnbär och gelé


Har flera vackra rönnbärsträd i min närhet och tänkte att i år skulle jag prova att göra rönnbärsgelé.
Sagt och gjort så plockade jag bären för någon vecka sedan frös sedan hälften och torkade resten.
Jag frös in dem för att den beska smaken blir lite mildare och plockade bären i början av säsongen för att det ska bli lättare att göra gelé då de är mest pektinrika.
Rönnbärens hållbarhet är mycket bra för att de innehåller ett naturligt konserveringsmedel sorbinsyra.
Det gör att man inte behöver tillsätta så mycket socker för hållbarhetens skull.
Sockret kan dock behövas för smaken :)

Vill man ha lite vitamintillskott gratis så plocka dem nu och torka eller frys in.
Rönnbären är fyllda av bl.a C-vitaminer, järn, E-vitamin, antioxidanter


Hittade ett recept på rönnbärsgelé i en av mina favorit kokböcker Vår kokbok.



Rönnbärsgelé
1 liter rönnbär (frusna eller frostbitna med små kvistar)
1 1/2 eller 250 g syrligt äpple (delat i klyftor med skal och kärnor)
2 1/2 dl vatten
4 1/2-5 dl socker

Koka bär, äpple och vatten under lock ca10-15 min eller tills det är mjukt.
Mosa massan med potatisstöt.
Häll över i en saftsil låt självrinna ca 30 min.
Koka sedan saften i en kastrull utan lock 5 min.
Rör ner sockret, lite i sänder.
Koka sakta utan omrörning 10-15 min.
Efter 10 min gör geléprov
Häll lite gelé på en kall tallrik. Drag en sked igenom, om geleet inte rinner ihop igen är den färdig. Koka annars en stund till högst 20 min.
Ta kastrullen från värmen låt stå 5 min och skumma sedan av.
Häll upp på rena burkar.

Detta är mitt bidrag till augusti temat: Plockat och skördat hos Eleonore

18 kommentarer:

  1. Så gott med rönnbärsgelé, vi brukar få någon burk av Håkans snälla mormor som alltid gör hemma i sitt kök.

    SvaraRadera
  2. Jag har funderat på att plocka lite rönnbär, men vet inte vad jag ska göra med dem. Det kanske får bli rönnbärsgelé :)

    SvaraRadera
  3. Rönnbärsgelé är riktigt gott, man äter det allt för sällan!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte ätit det sedan jag var barn, så det var riktigt kul att göra det nu :)

      Radera
  4. Har faktiskt aldrig gjort något med rönnbär.... hmm det måste det bli ändring på.

    SvaraRadera
  5. Det är ju så gott med gelé av olika slag. Gärna till en god söndagsstek och gräddsås. Inte för att jag någonsin gjort söndagsstek, men kanske ska... Nån gång ;o)

    Kram Malin

    SvaraRadera
  6. Gelé är ju så himla gott. Har dock inte gjort det själv någon gång.Kanske dags att prova. Och kokboken är verkligen en gammal klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången jag gjorde gele det var kul att göra :)
      Kokboken är en av de bästa tycker jag :)

      Radera
  7. åh, vad gott med egen rönnbärsgelé :)
    jag fick testa en god rönnbärschutney för några år sedan, så den ska jag testa att göra i höst om det blir gott om rönnbär (vilket det ser ut att bli)

    önskar dig en fortsatt finfin helg! kram

    SvaraRadera
  8. Jag är elt för denna typ av mat. Känns väldigt 80-talsretro för min del. Supergott med gelé till kött och rönnbärsvarianten verkar spännande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt kul var det att göra gele och speciellt på rönnbär:)

      Radera