söndag 8 april 2012

Lammstek i Lergryta och Råstekt mandelpotatis


Kvällen i går var magisk när vi badade i badtunnan, det var helt vindstilla och stjärnklart.
Maten var så god, vi åt bl.a en helt fantastisk varm sallad med päron och getost.

Idag bjöd vi svärmor på Lammstek gjord i Lergryta och Råstekt mandelpotatis.
Smaken på lammköttet blev kanon, men köttet var inte fint det var senigt.
Potatisen och såsen blev däremot super bra.
Är det någon som vet om man ska tänka på något speciellt när man köper lammkött?
Annars var det smidigt att laga i Lergrytan och smaken blev ju bra.
Har gjort kyckling i lergryta för ett tag sedan se recept här..


Lammstek i Lergryta och Råstekt mandelpotatis
(Inspiration till rätten har jag fått från Tantgul)
ca 1kg Lammstek
1 gul lök
Färsk timjan
4st vitlöksklyftor
4 st sardeller
2 dl vatten
2 tsk grönsaksbuljong (Renee Voltaires Lantbuljong)
Svartpeppar

Lergrytan läggs i blöt minst 15 minuter innan den ska användas.
Dela vitlöksklyftorna och sardellerna i två delar och gör några stick med kniven i köttet och fyll hålen med vitlöksbitar och sardeller. Häll i buljongen och den klyftade gula löken och lägg steken ovanpå.
Ha på svartpeppar och rejält med färsk timjan.
Lägg på locket och ställ in grytan i kall ugn, ställ graderna på 100° och sätt på ugnen.
Låt grytan stå ca 4 timmar.

Ta upp lammsteken ur grytan och svep in den i aluminiumfolie. Låt den vila cirka 20 minuter innan den skärs upp.


Sås
Skyn
1dl grädde
Soya
Mjöl till redning
Ev salt, peppar
Sila skyn.
Häll över i en kastrull häll på grädde och red av till önskad konsistens.
Låt små koka ett par minuter.
Ha i soya och ev mer kryddor.

Råstekt mandelpotatis (4 pers)

800 g mandelpotatis
 smör
 salt
svartpeppar

Skala och skölj potatisen. Skär dem i tunna skivor.

Skölj skivorna i kallt vatten och låt dem rinna av på en ren kökshandduk.
Hetta upp stekpannan och lägg i smör och stek potatisen i cirka 20 minuter tills den är ljusbrun och knaprig. Rör om då och då och krydda med salt och peppar.

16 kommentarer:

  1. Åh mandelpotatis är ju den godaste potatisen :)
    sv: Du kan göra vilket recept du vill, ett bakverk, mat, en drink eller något annat bara det är från en kokbok :)

    SvaraRadera
  2. Mandelpotatis är så gott och att råsteka det var ännu goodare.
    Åh tack för ditt svar. Då vet jag precis vad jag ska göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. sv: allt bra med mig, härligt att höra att du också har haft en bra påsk :)

      du undrade vad pumpan smakar, jag skulle säga att det är som en mildare sötpotatis i smaken. den kallas även butternutsquash och jag tycker allt att den påminner om squash :)

      du får ha en fortsatt underbar helg milla! kram

      Radera
    2. Ska nog prova låter smarrigt.

      Radera
  3. Magnus Grimmer9 april 2012 09:03

    Älskar lamm, finns inget godare kött! Har precis fått reda på att man helst ska tillaga lamm med ugnen på 100 grader. Jag antar att man kan höja om man kör med lergryta. Det tar ju lite väl lång tid annars...

    SvaraRadera
  4. Vilken otur med köttet, speciellt när det smakar så gott så vill man ju att kvalitén på köttet ska vara bra... Vi lagar gärna till lamm, men som tur är så har vi aldrig råkat ut för senig lammstek så tyvärr har vi inget bra tips på vad man ska tänka på vid shoppingen...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smaken var ju bra i alla fall. Ska vara mer observant nästa gång jag handlar lamm.

      Radera
  5. Lergryta yumi.. det var ett tag sedan man använde den, ska kanske ta och plocka fram den :-) och lammstek sedan är ju så gott..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att laga mat i lergrytan är så gott. Tyvärr blir det allt för sällan. Klart du ska ta fram den så att den inte dammar igen.

      Radera
  6. Låter smarrigt - lamm är ju så gott!! Och tillagning i lergryta är så smidigt, synd att man inte för det oftare!
    = )

    SvaraRadera
  7. Det blir så god smak i lergryta

    SvaraRadera
  8. Åh såg precis nu att jag har inspirerat dig till lammsteken. Vad kul!

    SvaraRadera
  9. Vet inte om du fortfarande e intresserad av lamm tips men sänk värmen o förläng tiden.
    Åsså behöver en stek vin, alltså syra för att bryta ner de tjocka fibrerna.
    Men framför allt. 125 grader i fyra timmar typ.
    Muckelfibrerna ska liksom sakta koka sönder.
    Det hann inte dina göra.
    kajsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset, det ska jag prova nästa gång:)
      Åt en fantastisk lammstek när jag var i Norge den hade varit i ugnen många timmar:)

      Radera