söndag 11 mars 2012

Chokladmousse

Idag har vi haft födelsedagsfirande för maken, så dottern och jag bakade varsin kladdkaka ingen av dessa recept hade vi provat förut.
Jag gjorde en Lakritskladdkaka med citronkola (recept från bloggen matildasmat)  och dottern en Snickerskladdkaka  (recept från jennysmatblogg) båda var riktigt goda fast väldigt söta.
Ska prova att ta bort lite socker nästa gång eller annars tar jag en mindre bit.


Inte denna helg men flera gånger förut har jag bjudit familjen på en riktigt god LCHF Chokladmousse
Har provat med 70%, 85% och mintchoklad. 
Sonen tyckte mintchokladen var godast.
Den gången jag hade i 85% choklad tyckte jag att det blev lite kärv chokladsmak fast gott, man vill inte ha lika mycket man blir nöjd rätt snart.
Min favorit blev nog ändå när jag använde 70% choklad.
Det bästa av allt är att den går fort att göra.

Lchf Chokladmousse (recept från bloggen 56 kilo)
4- portioner
100 gram mörk choklad
2 äggulor
0,5 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Frysta hallon

Smält chokladen i mikron eller i vattenbad.
Vispa grädden
Blanda i vaniljpulver och blanda i äggulorna.
Häll sedan chokladen försiktigt lite i taget i gräddblandningen tills allt är blandat.
Häll upp i serveringsskålar och toppa med hallon.


Skillnaden på vaniljpulver och vaniljsocker är att vaniljpulver innehåller mald-vaniljstång det är inte tillsatt socker eller syntetiska ämnen. 
Vaniljsocker innehåller florsocker, vaniljarom, potatisstärkelse och vanilj.
Vanilj kommer i från orkidéfamiljen och växer i Madagaskar 80% av all världens export kommer därifrån. Visste du att vanilj är den andra dyraste kryddan i världen efter saffran.


Nästa inlägg kommer att handla om vad jag gjorde i fredags
Ta hand om er

12 kommentarer:

  1. Snickerskladdkaka? Säkert jättegott, men nu blev jag mest sugen på mintchokladmousse...

    SvaraRadera
  2. Snickerkladdkaka låter grymt och din mousse också.) hoppas du haft en skönt helg KRAM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Snickerskladddkakan var god men mastig.

      Radera
  3. Sist bakade jag polsk ostkaka och tänkte ut en variant just med chokladmousse.
    Vilken trevlig födelsedag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev en mysig dag. Polsk ostkaka spännande

      Radera
  4. Även om det är godare med vaniljstång så gillar jag också att använda det där vaniljpulvret. Det är helt ok för vardagsbruk. Det räcker länge och ger riktigt bra smak.

    SvaraRadera
  5. Jag kan bara hålla med, även om det kommer från en vaniljstång. Så är det allra godast när man använder vaniljstången och man skrapar innehållet själv och det är ju så färskt då.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker att det vaniljpulvret är riktigt bra! Smakar gott och är ekologiskt, brukar ha det i mina smuttis. Mkt gott!

    SvaraRadera
  7. Visst är det gott, och har många användningsområden

    SvaraRadera
  8. du hittar det i den glutenfria hyllan i mataffären:
    http://www.carlshamnmejeri.se/produkt/havremjol-fullkorn

    du får ha en fortsatt bra kväll och sov så gott :) kram

    SvaraRadera