fredag 3 juni 2011

Vegetarisk Smörgåstårta



När dottern skulle konfirmeras hade jag gjort vegetarisk smörgåstårta den blev jätte bra.
Inspiration till de olika lagren kommer från Allt om Mat. Jag hade köpt grovt landgångsbröd från Lill- Annas bageri.

12 - 14 portioner
Ingredienser
Bröd:
8st st grovt landgångsbröd
Bregott

Lager 1:
Hummus
500 g kikärtor 2burk
2 st vitlök, pressad
2 tsk citron, pressad
2 msk vatten
1-2 tsk spiskummin
1-2 krm cayenpeppar
2-3 msk olivolja
salt

Lager 2:
Avokadokräm
6 st avokado
2 msk citron, pressad
4 msk rödlök, finhackad
6 msk crème frache
Salt

Lager 3:
Kesofyllning
31/2 msk pesto, röd
5 dl keso naturell
svartpeppar

Täckning:
300 g philadelphiaost
6 msk crème fraiche

Topping:
8 st rädisor
Ärtskott (halv ask)
Alfalfa groddar (halv ask)
1st finhackad gurka
1st finhackad gul paprika
1/2 salladshuvud

Tillagning
1) Smöra brödet noga, det hjälper brödet att hålla strukturen.
2) Gör hummus. Mixa avrunna, sköljda kikärter med vatten, citron, olivolja, vitlök, kryddor och salt.Ev kan mer vätska från olivolja och vatten behövas till önskad konsistens.
3) Gör avokadokräm. Mosa avokado och pressad citron. Blanda med crème fraiche, finhackad rödlök och lite salt.
4) Gör kesoröran. Rör keson och peston med gaffel så att grynigheten är kvar. Smaka av med svartpeppar
5) Bygg smörgåstårtan med de tre olika lagren. Börja och avsluta med bröd.
6) Gör färskostkräm till täckning genom att röra färskost och crème fraîche smidigt. Täck hela tårtan med krämen.
7) Klä sidorna på tårtan med grönsallad.
8) Dekorera tårtan



Till kaffet bjöd jag på Cake bolls och Tårta och fyllningarna på tårtan var After egith och päronmousse.
Spacklade tårtan med vitchokladsmörkräm och locket var av vit marsipan.

CAKE BALLS (Recept från Bakglädje)
24 st
kaksmulor av sockerkaka (ca 1/3 av en hel sats sockerkaka)
1 msk kakao
40g philadelphiaost

Dekoration:
100 g mörk choklad

Gör så här:
Smula sockerkakan och blanda i kakao och philadelphiaosten. Tillsätt mer philadelphia om massan känns för torr. Ställ in i kylskåpet ca 15 min.

Doppa pinnarna i chokladen och låt stelna.
Rulla till 24 små bollar.
Trä bollarna på pinnar.
Hacka chokladen och smält den över vattenbad.
Doppa pinnarna med bollarna på i chokladen och låt dem stelna.
Tips: Jag använde frigolit att sätta pinnarna i och sedan flyttade jag över i glas fyllda med socker.


SOCKERKAKA (receptet från Bakglädje)
1 st
2 ägg
3 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk vaniljsocker
75 g smör
1,5 dl mjölk
3 dl vetemjöl

Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt.
Vispa ner bakpulver och vaniljsocker.
Smält smöret, häll i den kalla mjölken och rör ner i äggsmeten.
Blanda i vetemjölet.
Smöra och bröa en sockerkaksform och häll kaksmeten i formen.
Grädda 35-40 minuter i 175 grader i mitten av ugnen.


Päronmousse
2st barnmatsburkar päronpure
14 msk snabbmarsanpulver
4 dl vispgrädde
1 burk konserverade päron
grön karamellfärg

Blanda päronpuren med marsanpulvret.
Hacka päronen i mindre bitar
Häll spadet från päronen i smeten
Vispa grädden hårt o vänd ner päronblandningen.
Färga smeten till önskad nyans.

8 kommentarer:

  1. Hej! Vad kul!! =)
    Den smakkombinationen är jättegod!
    O den smörgåstårtan var ju inte att leka med -gud vad god den ser ut!!

    SvaraRadera
  2. vilken snygg tårta, både smörgåstårtan och efterrätts tårtan.

    SvaraRadera
  3. Jag gillar din vegetarisk smörgåstårta. Roligt att du använde hummus

    SvaraRadera
  4. Den här smörgåstårtan blev verkligen kanon.
    Hummus i den blev riktigt bra

    SvaraRadera
  5. Alla recept låter fantastiska Camilla!

    SvaraRadera
  6. Hej, gjorde du smörgåstårtan dagen innan eller samma dag den skulle ätas?
    Undrar om avokadokrämen hinner mörkna?
    MVH Therese

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag satte ihop tårtan dagen innan och dekorerade samma dag:)

      Radera
    2. Advokadokrämen kan bli lite mörk men eftersom det är citron i så mörknar den inte lika lätt:)

      Radera