söndag 13 februari 2011

Semlor




Vilken fin vinter helg solen lyser och det glittrar iskristaller överallt.
Under helgen har jag hittat på ett recept till semelbullar och de blev jätte bra. Jag har provat två nya produkter sukrin och mandelpasta. ( Finns att köpa på Hälsokostaffären)
Jag handlade Sukrin på bodystore.com och mandelpastan på Stadsträdgården i Örebro

"Sukrin är ett naturligt sötningsmedel som tillverkas ur vanligt druvsocker genom en jäsningsprocess, sk. fermentering. Det är ett likartat sätt som för tillverkning av till exempel för soja eller yoghurt. Efter jäsningen torkas, filtreras eller kristalliseras produkten till Sukrin.
Sukrin består till 100% av erytritol, som i naturen finns till exempel i vindruvor, meloner och svampar, och även i jästa livsmedel såsom vin, vissa ostar och i sojasås. Människan har nyttjat erytritol lika länge som hon lagt in livmedel via jäsning – alltså i tusentals år. Sukrin är inte socker eller fruktsocker, eller t ex aspartam eller sucralos. Sukrin är ett helt nytt, unikt sötningsmedel.
Sukrin är kalorifri och är en naturlig produkt som vanligt socker.
Passar till tex. bakning och tillverkning av godis. Bakverk som görs av jäst kräver en jäsningstid som är längre än normalt. Sötman i Sukrin är ca 75% jämfört med vanligt socker."

Mandelpasta är gjort av rostade mandlar och havssalt är även god på kex och smörgås.

Semelbullar
5 dl mjölk
2 dl rapsolja
1 pkt jäst
1 st burk kesella
3 krm salt
4 tsk kardemumma
1 dl sukrin
2 msk fiber husk
ca 13-15 dl siktat dinkelmjöl

Pensling: 1 ägg
Fyllning: Mandelpasta och grädde.
Gör så här:
Värm mjölken fingervarmt. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan. Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt rapsolja, salt, kesella, kardemumma, sukrin, fiber husk och mjöl. Arbeta degen smidig och låt jäsa övertäckt 40 min.
Sätt ugnen på 250 grader. Knåda degen på mjölat bakbord. Baka ut till små runda bullar ca 20 st och lägg på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 30 min. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 min (beroende på ugn).
Skär av ett lock och gröp ur lite innehåll på varje bulle. Fyll med mandelpasta. Vispa grädde och klicka över mandelpastan. Lägg på locket. Strö över florsocker.

Annars i helgen har jag varit på en fin utställning på Örebro konsthall Stefan Lindqvist "gränsland" som pågår till den 27 februari
Stefan om sina tankar om Utställningen:
"Om man ser sig om, verkligen tittar är världen inte särskilt stor ... inte förrän man sluter ögonen och ser med alla sinnen växer den till ett universum. Verken i den här utställningen ska ses som ett möte mellan världen och universum, som projektioner av ett fruset ögonblick mellan dröm och verklighet"
Om du vill se lite av hans verk klicka här..

2 kommentarer:

  1. mandelsmör är så gott :) monki har bra nötpastor tycker jag. om du gillar hasselnötter så kan deras hasselnötssmör rekommenderas.

    allt bra med dig? :) du får ha en bra vecka! kramkram

    SvaraRadera