söndag 14 november 2010

Fläskfile med rosmarinsås och Passionsfruktcheesecake


Idag är det fars dag och idag firar den dagen 100 år. Det var John Bruce Dodd år 1910 som ville hedra sin pappa som ensam uppfostrat och försörjt sina barn sedan hans fru gott bort.
Här hemma har vi firat barnens pappa med god mat och efterrätt.
Min egen pappa tänder jag ett ljus för och hedrar honom på samma grunder som John.

Idag är det också internationella diabetesdagen. En dag då man fokuserar på att samla in pengar för att lösa gåtan diabetes.

Fläskfile med rosmarinsås ( receptet kommer från Linas matkasse)

Putsa ca 500g fläskfile.
Stek den i en stekgryta med smör, salt och peppar.
Skär 5 st tunna skivor av färsk skalad ingefära.
Klyfta en gul lök. Lägg löken, ingefäran, 4 dl vatten, 1 msk torkad rosmarin,1 tärning grönsaksbuljong.
Lägg på locket och låt sjuda ca 25 min vänd på köttet några gånger.
Lyft upp köttet kolla att det är färdigt, låt köttet vila på skärbrädan gärna inlindad i folie.
Sila spadet och häll det i en kastrull. Tillsätt 1tsk kinesisk soja, red av med vetemjöl eller maizena.Tillsätt creme fraiche1-2 dl ( efter egen smak) och låt koka 4 min.
Skär upp köttet och servera med ugnsbakad klyftpotatis/ morötter och den goda såsen.


Passionsfruktcheesecake ( orginal receptet kommer i från Expressen men jag har gjort lite förändringar så här är min variant)

Botten:
8 digestive kex
6 bragokex
125 g smör

Fyllning:
400 g philadelphiaost
5 msk gelesocker
1-2 tsk vaniljpulver
1/2 citron rivet skal + saften
5 passionsfrukter
150 g vit choklad

Topping:
1/2 dl vatten
2 msk gelesocker
2 passionsfrukter


Sätt ugnen på 200° Smält smöret. Krossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut detta på botten av en bakform med avtagbar botten. Grädda ca 7 -10 min.

Passera passionsfrukterna genom en sil och blanda sedan saften med philadelphiaosten till en mjuk massa. Blanda ner vaniljpulver och citronskal. Smält den vita chokladen och rör ner. Värm citronjuicen i en kastrull och smält gelesockret i detta under omrörning. Vispa ner det i ostsmeten och häll över smeten i formen. Ställ kallt ett par timmar.

Gör sedan toppingen.Värm gelesocker och vatten i en kastrull så det smälter. Skrapa ur passionsfrukterna och blanda ner dem. Häll toppingen över kakan och låt stå kallt ytterligare ett par timmar.

Jag har valt att använda gelesocker för att det är inte animaliskt. Gelesocker innehåller
Karragenan som är ett förtjockningsmedel som framställs ur rödalger.

Om du vill läsa mer om vaniljpulver gå in här......

6 kommentarer:

  1. Åh en till med Linas matkasse? Var detta i veckans kasse? Vi får vår leverans på måndag men med samma mat som vissa har haft nu i veckan :) verkar supersmarrigt!

    SvaraRadera
  2. Fläskfile med rosmarinsås var för ca en månad sedan i Linas matkasse.
    Lycka till med Linas matkasse

    SvaraRadera
  3. Kan varmt rekommenderas. Ha en bra dag

    SvaraRadera
  4. Underbar, bra förändringar du gjort :)

    SvaraRadera